Volledig scherm
© ANP

Verdubbeling aantal asielzoekers in Nederland

Eind dit jaar zitten 30.000 asielzoekers in Nederlandse opvangcentra, een verdubbeling in een jaar tijd. Dat voorspelt immigratiedienst IND. In allerijl worden opvangplekken ingericht. Zoals in de IJsselhallen Zwolle.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Een evenementenhal als opvangplek voor vluchtelingen. Dat is niet eerder vertoond in Nederland. Maar de vluchtelingenstroom is zo groot dat de regering naar deze noodoplossing grijpt. 'Nee, een hotel kun je het niet noemen. Maar het is oké,' zegt een Irakees die net is ondergebracht in de IJsselhallen. Meer wil hij niet kwijt. 'Ik zit niet te wachten op problemen.'

Ook een Egyptenaar die kort daarvoor naar buiten wandelt omdat hij trek heeft in shoarma, is weinig spraakzaam. Hij is advocaat, heeft gevangen gezeten en is via Libië in een bootje de Middellandse Zee overgestoken en daarna naar Nederland gereisd. Daar laat hij het bij.

Papieren
De mannen zijn nog maar een paar dagen in Nederland. Met de bus zijn ze vanaf het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel naar Zwolle gereden. In totaal dertien asielzoekers aan boord, voornamelijk Irakezen en Syriërs. Als ze uitstappen houden ze papieren voor hun gezicht. Of ze duiken weg onder hun capuchon.

Over een paar dagen zitten er 400 vluchtelingen in de IJsselhallen, allen mannen. Ze blijven tot er plek is in een van de nieuwe asielzoekerscentra, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd.

Elk bed is bezet
In Nederlandse opvangcentra is capaciteit voor 23.000 vluchtelingen en letterlijk elk bed is bezet. Gemeenten kunnen erop rekenen dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) binnenkort aanklopt met het verzoek zo snel mogelijk nieuwe locaties beschikbaar te stellen. De IND moet ook extra personeel aantrekken.

De laatste tijd komen wekelijks 800 vluchtelingen, vooral uit Syrië, de asielzoekerscentra in. Er gaan er zo'n 300 uit.

Bij het COA kijken ze al verder dan de prognose van de IND en houden ze er serieus rekening mee dat de vluchtelingenstroom nog een jaar zo hevig blijft als nu. In dat geval zou er volgend jaar september capaciteit moeten zijn voor 48.000 vluchtelingen.

Dat is het niveau van 2003, maar het komt nog niet in de buurt van de piek in 2001, met bijna 84.000 beslapen bedden in Nederlandse opvangcentra.