Volledig scherm
Ramon Smits Alvarez © Screenshot Youtube

Verdwenen raadslid vroeg in 'berichtje' om rust

Het vermiste PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez (34) heeft een 'berichtje' achtergelaten voor zijn vrouw. Dit heeft de politie bevestigd. Van een afscheidsbrief is geen sprake, wel vraagt hij om 'even rust'.

Verdere details wil de politie over het achtergelaten bericht van Smits Alvarez niet geven. Hij vertrok donderdag van zijn woning in Hoogland op de fiets en nam een rugzak mee met daarin wat kleding. Rond dezelfde tijd werd er 4000 euro gepind van de PvdA-rekening met een bankpas van Smits Alvarez. Zijn fiets is gisterochtend aangetroffen bij het treinstation van Amersfoort. De recherche trof het vehikel aan in de fietsenrekken.

De Spaanse moeder van Smits Alvarez zei gisteren tegenover de Spaanse krant La Voz de Galicia (De stem van Galicië) dat er bij de politie een tip binnengekomen is dat haar zoon op het Franse eiland Corsica zou zitten. Daar bleek bij nader onderzoek geen concrete aanwijzing voor te zijn. Een andere tip die binnenkwam wees in de richting van een afgelegen berghut in de buurt van Carballo, in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. Daar zou hij jaren geleden een vakantie hebben doorgebracht met vrienden. Ook die tip leidde tot niets.

Hermelinda Alvarez Lobera, die zowel in Amersfoort als in Carballo woont, wilde gisteren niet reageren tegenover AD Amersfoortse Courant.

Opsporingsverzoek
Politiewoordvoerder Hans Meuleman bevestigt dat de Spaanse politie naar Smits Alvarez zoekt vanwege de Spaanse connectie van zijn moeder. 'Maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat hij daar zou verblijven.' Er is wel een internationaal opsporingsverzoek uitgegaan, maar niet om Smits Alvarez aan te houden. 'We proberen hem alleen te traceren om familie en vrienden gerust te kunnen stellen. Er is geen aangifte tegen hem gedaan.'

De PvdA belegt zaterdag een besloten bijeenkomst om de verdwijning van Ramón te bespreken. Op 30 oktober wordt er een speciale vergadering bijeen geroepen. Als Smits Alvarez dan de meeste stemmen blijkt te hebben, zal waarschijnlijk besloten worden om de nummer twee te benoemen als lijsttrekker.