Volledig scherm
© anp

Verdwenen USB-stick brengt GGD in verlegenheid

IJsselland is ernstig in verlegenheid gebracht door een datalek. De organisatie stuurde persoonlijke informatie over een familie uit Balkbrug per post op een onbeveiligde USB-stick van Zwolle naar Nijmegen. Onderweg is de USB-stick spoorloos verdwenen.

Quote

Wie weet wat ermee gebeurt als de informatie in verkeerde handen valt. Ons hele hebben en houden ligt op straat

Gedupeerde familie

Op de stick stond onder meer allerlei gedetailleerde informatie over de gezinssituatie, een onterechte beschuldiging van verwaarlozing bij het meldpunt kindermishandeling, onderzoeksrapporten en documenten van bureau jeugdzorg. Die AMK-melding (Advies Meldpunt Kindermishandeling) in 2013, was onterecht. Dat constateerden de klachtencommissie van GGD IJsselland en de Overijsselse ombudsman.

Dat die melding met alle persoonlijke informatie nu op straat ligt, vindt de familie onverteerbaar. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gesproken,'' zegt een van de familieleden, die anoniem wil blijven.

Advocaat
GGD IJsselland heeft de vermissing van de stick gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds 1 januari is dat verplicht. De familie waarover de informatie op de USB-stick gaat, heeft een advocaat ingeschakeld om te kijken wat ze moet doen.

Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van GGD IJsselland, spreekt van een 'buitengewoon ernstig incident', ook gezien de aard van de informatie. ,,Of de stick nu gevonden wordt of niet, we kunnen niet uitsluiten dat deze onrechtmatig is gebruikt en de informatie door derden kan worden ingezien," laat ze de familie weten.

Verkeerde handen
De familie is geschokt. ,,Wie weet wat ermee gebeurt als de informatie in verkeerde handen valt. Ons hele hebben en houden ligt op straat. We vinden het ronduit schandalig dat dit kan. Dergelijke informatie doe je toch niet zo op de post." Volgens de GGD is dat ook niet gebruikelijk. ,,Het is voor ons geen standaard werkwijze om informatie over cliënten op deze wijze te verzenden. Dit had in ieder geval aangetekend moeten gebeuren," zegt woordvoerder Karla Kuiperij.

Volgens haar heeft de GGD geen afspraken over het gebruik van onbeveiligde USB-sticks. De verdwijning van de stick is voor de directie aanleiding haar beleid voor gegevensverstrekking nog eens goed tegen het licht te houden.

Quote

Ik betreur de gang van zaken ten zeerste. We stellen alles in het werk om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken

Nicolette Rigter - directeur Publieke Gezondheid van GGD IJsselland

Voor de familie is het voorval het zoveelste bewijs dat GGD IJsselland het niet zo nauw neemt met de bescherming van persoonsgegevens. ,,Juist hierover zijn we onder meer in conflict met de GGD, na een onterechte AMK-melding die in 2013 over onze dochter is gedaan.''

Ombudsman
De familie spande naar aanleiding van de melding klachtenprocedures aan, kreeg gelijk en stapte naar de Overijsselse Ombudsman. Ook die gaf de klagers gelijk, waarna de familie een schadeclaim bij de betrokken instanties indiende. Naast GGD IJsselland is dat Accare, een instelling voor jeugd- en kinderpsychiatrie in Zwolle. ,,Ons leven stond op z'n kop. We zijn 3 jaar beziggeweest om het recht te zetten. We willen een vergoeding voor de uren die we erin hebben moeten steken en die we daardoor niet in ons bedrijf konden steken. En voor wat ons gezin ten onrechte is aangedaan."

GGD IJsselland stuurde op 7 april een USB-stick met informatie over het gezin naar SMI Expertises in Nijmegen. Dit bedrijf staat de GGD bij in de afhandeling van de schadeclaim. Op 15 april kwam de GGD er achter dat de USB-stick nooit is aangekomen. GGD IJsselland heeft haar postbezorgers (Cycloon en post.nl) gevraagd te zoeken naar de stick. In een excuusbrief aan de familie schrijft directeur Rigter: ,,Ik betreur de gang van zaken ten zeerste. We stellen alles in het werk om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken."

Volledig scherm