Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten
VideoDe Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten zorgen op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten. "Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.
In de Verenigde Staten is het maandag Memorial Day, de dag waarop alle omgekomen militairen worden herdacht. Het is gebruikelijk dat op de zondag daarvoor op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten een herdenking wordt gehouden.
De herdenking zou dit jaar groots worden aangepakt omdat Nederland 75 jaar vrijheid viert, maar dat ging vanwege de coronamaatregelen niet door. Nu was er slechts een zeer beperkt gezelschap op het uitgestrekte veld met witte kruizen. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans.
De begraafplaats in Margraten is al sinds het najaar van 1944 in gebruik. Limburg was toen al bevrijd. De Amerikaanse bevrijders moesten nog oprukken naar het Duitse Rurhgebied. De Amerikanen wilden hun gesneuvelden niet op vijandelijk grondgebied begraven en kregen daarom een Nederlands stuk grond in bruikleen. Direct na de oorlog wilden de Limburgers iets terugdoen voor hun bevrijders. Zo ontstond het adoptieproject met nog steeds geregeld contact tussen Nederlanders en Amerikaanse nabestaanden.
"Dat de adoptiegezinnen er vandaag door corona niet bij kunnen zijn betreur ik zeer", zei minister Ank Bijleveld van Defensie zondag. "Zij beschouwen de helden die hier rusten als hun eigen broers en zussen, als hun zoons en dochters. Maar wij vergeten deze Amerikaanse mannen en vrouwen nooit. De stilte die zij achterlieten, spreekt luid. Zij betaalden de hoogste prijs, voor hun land én onze vrijheid."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot. -
PREMIUMcolumn
Er was geen onderzoek nodig om aan te tonen dat antisemitisme in Nederland springlevend is
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Twee jaar oud boek is bestverkochte boek van 2022: ‘Dit is uitzonderlijk’
Een boek dat al sinds 2020 in de Nederlandse winkels ligt, was vorig jaar het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, volgens de CPNB top 100 bestverkochte boeken van 2022. Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens, ging in 2022 ruim 212.000 keer over de toonbank. -
Standbeeld voor hondje Bläsz, dat tientallen koeien redde tijdens Watersnoodramp
Het hondje Bläsz, dat een heldenrol speelde tijdens de Watersnoodramp van 1953, krijgt op 3 februari een standbeeld in Scharendijke. Het hondje redde, nadat de dijken in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 waren doorgebroken, tientallen koeien en kalveren door ze zwemmend in de poten te bijten en zo een dijk op te drijven.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMONDERZOEK/met video22
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.