Volledig scherm
Maxime Verhagen: Nederlanders moeten weer trots zijn op ons land.

Verhagen: Multiculturele samenleving mislukt

ZWOLLE - Volgens Verhagen voelen Nederlanders zich niet meer thuis in hun land en niet-Nederlanders eigenlijk ook niet. ,,Nederland is te veel verwaterd,'' vindt hij.

Dit schrijft het AD vandaag. De CDA-minister noemde de Verenigde Staten een voorbeeld van een wél geslaagde multiculturele samenleving. ,,Als je mensen daar vraagt wie of wat ze zijn, geven ze als eerste antwoord dat ze Amerikaan zijn en dan pas waar ze oorspronkelijk vandaan komen,'' aldus Verhagen.

 ,,In Nederland ontbreekt dat gevoel van trots op eigen land bij autochtonen en trots op Nederlanderschap bij allochtonen.'' De inburgering van nieuwkomers zou volgens hem meer met Nederlandse normen en waarden doorspekt moeten worden.

Met zijn felle uitspraken volgt Verhagen het voorbeeld van drie prominente Europese staatshoofden, Angela Merkel, David Cameron en Nicolas Sarkozy. De Duitse bondskanselier zei eind vorig jaar dat de Duitse multiculturele samenleving is mislukt.

De Franse president Sarkozy is dezelfde mening toegedaan. ,,We hebben ons te veel beziggehouden met de identiteit van de immigrant en niet genoeg met de identiteit van het land dat hem opving'', zei Sarkozy vorige week.