Volledig scherm
Premier Mark Rutte met de VVD op verkiezingscampagne op de Floriade in 2012. © anp

Verheijen regelde gratis VVD-feestje op Floriade

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft in 2012 een gratis verkiezingsfeestje geregeld voor premier Rutte op de Floriade in Venlo. De regeringspartij betaalde daar niets voor, terwijl de expositie sterk afhankelijk was van dergelijke inkomsten.

Volledig scherm
Rutte (midden) en Verheijen op de Floriade. © AD/Stefan Koopmans

Verheijen, die recent nog in opspraak kwam vanwege zijn declaraties, was nauw betrokken bij de met belastinggeld gefinancierde Floriade. Hij beweerde zelf in 2012 dat er van een vriendendienst voor de VVD geen sprake was. Toen hij via Twitter de vraag kreeg wie de rekening betaalde voor de verkiezingsbijeenkomst op de tuinbouwexpositie, antwoordde de toenmalig gedeputeerde: ,,De VVD, je kunt congresfaciliteiten gewoon huren."

De vereffenaar van de nu geliquideerde Floriade BV constateert na onderzoek van de administratie dat er helemaal geen factuur is verzonden voor de partijbijeenkomst met Rutte. Een woordvoerder van de regeringspartij bevestigt eveneens dat er niets is vergoed aan de commercieel gerunde Floriade. ,,We hebben alleen de aankleding van het podium betaald," aldus de woordvoerder.

Gratis vervoer en gratis toegang
De verkiezingsavond, die plaatsvond na een werkbezoek van Rutte, duurde volgens de uitnodiging van 19.00 tot 21.15 uur. Er was gratis shuttlevervoer en gratis toegang. Als decor van de campagnebijeenkomst diende het fraai uitgelichte 'World Stage Theater'. Ook bleef het terrein langer open dan gebruikelijk. Op het VVD-feestje liepen twee functies van Verheijen door elkaar. Hij was in 2012 kandidaat-Kamerlid, maar ook als Limburgse gedeputeerde verantwoordelijk voor de Floriade, waar hij in het stichtingsbestuur zat.

Uiteindelijk liep de tuinbouwexpositie wegens een gebrek aan inkomsten uit op een miljoenenstrop voor de lokale overheden, die aandeelhouders waren.

Lees vandaag in het AD: Voordat de kassa werd geteld, was Verheijen weg


  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”