Guy Verhofstadt.
Volledig scherm
Guy Verhofstadt. © reuters

Verhofstadt: 'Dit kan het einde van Wilders betekenen'

Zijn terugtrekking uit de Nederlandse begrotingsonderhandelingen zou wel eens het einde van Geert Wilders kunnen inluiden. Dat stelde Europarlementariër Guy Verhofstadt in het Vlaamse actualiteitenprogramma De Zevende Dag.

Volledig scherm
© epa

Het laten klappen van de begrotingsonderhandelingen bewijst 'dat je met populistische partijen geen serieus beleid kan voeren', zo reageerde Verhofstadt vanmiddag.

De voormalige premier van België proeft in Nederland 'collectieve gêne over het gedrag van Wilders'. Het hele verhaal zou volgens hem wel eens 'het begin van zijn zwanenzang' kunnen worden. Hij verwijst daarvoor ook naar de interne verdeeldheid binnen de partij van de Nederlandse politicus.

Hypocriet
Een week geleden noemde de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Geert Wilders al hypocriet. Volgens Verhofstadt heeft Wilders veel kritiek op Griekenland, terwijl hij er nu voor pleit om de Griekse laksheid te kopiëren.

'Wilders beweert dat hij de bezuinigingen niet kan steunen omdat de Europese begrotingsregels onzinnig zijn', zei Verhofstadt. 'Dat ze niet onzinnig zijn wordt bewezen door de ernstige economische situatie waarin landen verzeild zijn geraakt die de regels niet naleefden zoals Griekenland, Spanje of Portugal.'

  1. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’
    waterverbruik explodeert

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”