Volledig scherm
Advocaten Liesbeth Zegveld (M) en Brechtje Vossenberg (L) verhoren vandaag Mariniers en commandanten over de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in 1977. © ANP

Mariniers De Punt laten weinig los in eerste verhoor

De twee oud-mariniers die vandaag hebben getuigd over de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977, hebben amper informatie gegeven over wat zich precies in de trein heeft afgespeeld. Op veel vragen van de rechtbank in Den Haag en van advocaat Liesbeth Zegveld gaven de twee (aangeduid met code '5D' en code '5G') geen antwoord of twijfelden ze.

Namens de nabestaanden van twee van de zes omgekomen kapers probeert advocaat Zegveld erachter te komen of de mariniers wel volgens de regels hebben opgetreden. De nabestaanden veronderstellen dat de twee zijn doodgeschoten toen ze al zwaargewond en weerloos op de grond lagen.

Marinier 5D gaf net als zijn collega 5G aan dat de geweldsinstructie helder was. Er was volgens hen geen opdracht van hogerhand gegeven om de kapers koste wat kost te doden. Dat werd namelijk achteraf geopperd in publicaties. Maar 5D kon zich dat totaal niet voorstellen en hij zou dat als marinier toen ook niet hebben gepikt.

'Weinig herinneringen'

5D had de taak om na de bestorming de tussenruimte tussen twee coupés veilig te stellen. Hij schoot daarbij op de toiletdeur, denkt hij. Wat de anderen uit zijn aanvalsgroep deden, wist hij niet. Naar eigen zeggen liep hij na de actie pas een coupé in, maar herinnert hij zich er weinig meer van: ,,Het is veertig jaar geleden. Ik weet dat het bloederig was in de kop van de trein, maar verder heb ik weinig herinneringen aan wat ik aantrof.''

5G zei dat hij tijdens de actie helemaal niet in de trein was, omdat hij meteen een gewonde collega ging helpen. Pas na de actie stapte hij de trein in. Daar was het volgens hem donker en zag hij veel bloed. Ook zag hij toen twee of drie dode gijzelnemers.

Verwarrend

Achter gesloten deuren kregen de getuigen ook geluidsbanden van de actie te horen. Beiden herkenden daar weinig tot niets van, zeiden ze. Maar 5D vond het verwarrend, omdat de actie op de band zo lang duurde. In zijn herinnering was de bevrijdingsactie veel sneller voorbij.

Het verhoor van in totaal elf mariniers is de laatste fase in het proces dat is aangespannen tegen de Nederlandse staat. De verhoren vinden plaats achter schermen en met stemvervorming. Alleen de drie rechters kunnen hen zien. Dat is bedoeld om de privacy en veiligheid te beschermen.

Bloederig

Marinier 5G zegt boos te zijn over de slechte nazorg. ,,We kregen 375 gulden, een paar dagen vrij en zoek het verder uit. Business as usual. Dat emotioneert me.''

De mariniers waren alleen voor de rechters te zien. ,,De getuigen worden afgeschermd met het oog op de bescherming van hun persoonlijke levenssfeer en mogelijke veiligheidsrisico’s'', aldus de rechtbank.