Volledig scherm
Robbie Hasselt © Twitter

Verhoor Onno Hoes' toyboy pas over enkele weken

VideoRobbie Hasselt, de 20-jarige man die ervoor zorgde dat de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes deze week zijn vertrek aankondigde, wordt waarschijnlijk pas over enkele weken door de politie opgeroepen voor verhoor. Dat benadrukt Robbie's advocate Berfin Yesilgöz. Zij bevestigt vandaag aan het AD dat de voormalige echtgenoot van musicalproducent Albert Verlinde daadwerkelijk aangifte deed tegen Hasselt wegens smaad en laster. Hoes' advocaat Stefan Kalff kondigde dat gisteren al aan.

Volledig scherm
Onno Hoes en Robbie tijdens hun uitgelekte date. © Twitter

,,Ik heb de aangifte tegen mijn cliënt nog niet in mijn bezit,'' aldus de Amsterdamse raadsvrouw die bij hetzelfde advocatenkantoor werkt als Bénédicte Ficq: de juriste die kickbokser Badr Hari de afgelopen tijd bijstand verleende. ,,Voordat ik reageer wil ik eerst exact weten hoe Onno Hoes zijn verzoek om vervolging van Robbie heeft geformuleerd. Verder heb ik me nog niet in de zaak verdiept. Over een paar weken zal die aangifte er wel liggen. Vervolgens duurt het nog vele weken voordat Robbie door de politie wordt uitgenodigd voor een verhoor. Voorlopig heeft hij nog even 'rust'.''

Knoopsgatcamera
Volgens Yesilgöz moet nog maar blijken of justitie de aangifte voldoende reden vindt om Robbie daadwerkelijk te vervolgen voor zijn daden. De homoseksuele jongeman maakte onlangs een afspraak met Onno Hoes. De twee stuurden elkaar pikante berichten en spraken af in een restaurant. Daar ging de deels seksuele conversatie door. Robbie had vooraf  het tv-programma PowNews ingeseind. Dat filmde de roze date via een knoopsgatcameraatje op de blouse van Robbie.

De beelden werden vervolgens uitgezonden. Onno Hoes reageerde verbijsterd, omdat zijn privéleven op straat was komen te liggen. Hoes klaagt ook PowNews aan vanwege het heimelijk filmen en uitzenden van de ontmoeting.

Schorsing
Advocate Berfin Yesilgöz stelt dat het naar omstandigheden goed gaat met Robbie Hasselt. Of de toyboy al dan niet diep geraakt is door de aangifte wil zij niet zeggen. Zij ontkent met grote stelligheid het gerucht dat Robbie eerder deze week is geschorst van zijn opleiding: het MBO College in Hilversum. Ook Janneke Toet, woordvoerster van de school, verwijst dat  naar het rijk der fabelen. ,,Als een student problemen heeft in zijn privéleven is dat nog geen reden om iemand tijdelijk van school te sturen. Robbie blijft alle lessen gewoon volgen,'' aldus Toet. Shownieuws bracht gisteren het nieuws dat de jongeman van school was gestuurd.

Onno Hoes heeft vanmiddag een korte verklaring gegeven aan de NOS over zijn vertrek. Hij hield het bij 'er valt mij niets te verwijten.' ,,Het komende half jaar ben ik volwaardig burgemeester van deze mooie stad. Af en toe is het moeilijk, maar ik ben strijdbaar", zei hij. "Ik heb vrede met de beslissing zoals die nu genomen is.''


Dominique Weesie van PowNews zei gisteren een mogelijke rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. ,, Onno Hoes had beter moeten opletten tijdens zijn ontmoeting met de jongeman. We wachten rustig af of we al dan niet door de politie worden uitgenodigd voor verhoor. Het is vervolgens aan de officier van justitie of hij er een zaak in ziet. De rechter zal uiteindelijk oordelen. Ik vertrouw op zijn standpunt. Hoe dan ook is een aangifte een zwaar middel voor het getoonde.''

Quote

De kwalitei­ten van Hoes als burgemees­ter staan op geen enkele manier ter discussie

Premier Mark Rutte

Mark Rutte
Minister-president Mark Rutte is erg benieuwd naar wat de rechter zal zeggen over de manier waarop burgemeester Onno Hoes van Maastricht stiekem is gefilmd toen hij privé op vrijersvoeten was. De premier denkt dat het 'goed' is dat er duidelijkheid komt over deze aanpak. Maar juist omdat de kwestie nu 'onder de rechter is', wil hij niet te diep op de kwestie ingaan. Wel stelt Rutte dat de kwaliteiten van Hoes als burgemeester 'op geen enkele manier ter discussie staan'. Hoes deed het in functie 'voortreffelijk' en heeft een 'enorm hart' voor ons land en voor het openbaar bestuur, aldus Rutte aan de NOS.

Hoes is uit eigen beweging opgestapt na de ophef die recent ontstond over zijn date met Hasselt. De fractievoorzitters van de Maastrichtse gemeenteraad kwamen de afgelopen week meermaals bijeen om over de kwestie te praten. Zij noemden de ontstane situatie 'uiterst pijnlijk'.

Vorig jaar tikte de gemeenteraad Hoes ook al op de vingers nadat foto's waren opgedoken waarop hij zoenend was te zien met een veel jongere plaatsgenoot. Hoes beloofde vorig jaar, nadat hij door de Maastrichtse raad ter verantwoording was geroepen, beterschap.

Onno Hoes is sinds 2010 burgemeester van Maastricht. Hij blijft aan totdat hij een nieuwe baan heeft gevonden.