Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Verkeer opgelet: winterse neerslag zorgt voor glad wegdek

Weggebruikers hebben vandaag in het hele land last van winterse neerslag. Ook het vliegverkeer op Schiphol loopt vertraging opRijkswaterstaat adviseert weggebruikers om alert te zijn in verband met gladheid. 

Ook morgen en zondag moeten weggebruikers rekening houden met pittige buien, onweer, hagel en natte sneeuwRijkswaterstaat is naar eigen zeggen alert en treft 'waar nodig maatregelen om de gladheid te bestrijden'.

Door de combinatie van regen, wind en slecht zicht kampen vluchten met vertragingen. Volgens een woordvoerder van luchthaven Schiphol kan momenteel per uur slechts de helft van het aantal vliegtuigen landen. De problemen houden vermoedelijk de hele dag aan.

Vanochtend zijn ongeveer tien vluchten uitgeweken naar andere luchthavens, zoals Rotterdam en Brussel. Andere blijven iets langer wachten in de lucht voordat ze op hun bestemming aankomen. Doordat vluchten later arriveren, vertrekken ze ook met vertraging. Reizigers krijgen het advies hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden. ,,Dit zijn niet de beste vliegcondities'', concludeert de zegsman.

De meteorologen van Weerplaza lieten eerder al weten dat er dit weekend in delen van het land een wit landschap ontstaat. In enkele regio’s is er zelfs kans op een pak sneeuw van vijf centimeter. ,,Sneeuwpret dus voor iedereen die van sneeuw houdt, maar ook enige overlast voor hen die moeten reizen”, stelt weerman Michiel Severin.

Voorbereiding

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om de komende dagen maatregelen te treffen en de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Ook moeten automobilisten hun rijstijl aanpassen aan het weer. Dat wil zeggen dat ze wat Rijkswaterstaat betreft hun snelheid moeten matigen, voorzichtig dienen te rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand moeten houden.