Volledig scherm
Wie elektrisch wil rijden kan uit steeds meer modellen kiezen en dat stuwt de verkoop. © ROBIN UTRECHT

Verkoop elektrische auto's meer dan verdubbeld

De verkoop van elektrische auto’s is in het eerste kwartaal van 2018 meer dan verdubbeld. Vooral leaserijders vinden elektrisch rijden een goed alternatief voor benzine of diesel.

In de eerste drie maanden werden 3.945 nieuwe elektrische auto’s verkocht ten opzichte van 1.667 stuks in dezelfde periode vorig jaar. Een groei van 136 procent,  blijkt uit cijfers van RAI Vereniging.

Het aantal volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is daardoor toegenomen tot 25.000 exemplaren. Inmiddels is het aandeel elektrische auto’s op de totale nieuwverkopen in het eerste kwartaal gegroeid van 1,4 procent in 2017 naar 2,9 procent in 2018. 

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is de verkoopstijging mede het gevolg van de toename van het aantal modellen in het middensegment. RAI Vereniging verwacht dat hierdoor in totaal dit jaar circa 15.000 nieuwe elektrische auto’s worden verkocht. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017, toen 7.958 elektrische auto’s de showroom verlieten.

Tesla blijft marktleider met 1181 verkochte exemplaren, maar Volkswagen zit de Amerikanen op de hielen en wist in januari, februari en maart 806 elektrische auto's te slijten.

Zakelijk

Veruit de meeste nieuwe registraties van elektrische auto’s zijn zakelijk, zo’n 87 procent. Wie elektrisch rijdt wordt door de fiscus vertroeteld met een heel lage bijtelling voor privégebruik. Particulieren worden volgens Van Eijck nog afgeschrikt door de hoge aanschafprijs van elektrische auto's. De autobranche probeert met private lease deze groep over de streep te trekken. Van Eijck verwacht dat het aantal privé geleasede elektrische auto’s de komende tijd zal groeien.