Volledig scherm
© ANP

Verkoop namaak via bol.com aangepakt

Verkoopplatform bol.com weert verkopers van nepartikelen. Na onthullingen van deze krant zijn tweehonderd van de zestienduizend bedrijven die via bol.com verkopen onder de loep genomen. Drie verkopers mogen niet terugkeren.

Quote

Van die tweehon­derd bedrijven hebben er twintig een officiële waarschu­wing gekregen

Daniel Ropers, algemeen directeur

Batterijen, oplaadsnoertjes en oortjes voor mobieltjes van deze verkopers bleken bijvoorbeeld niet echt van Apple of Samsung en functioneerden geregeld niet naar behoren. Deze krant ontving tientallen mailtjes van mensen die klaagden over hun aanschaf via bol.com. Zij bleken producten te hebben aangeschaft via externe verkopers waarvoor bol.com sinds 2011 het verkoopplatform heeft opgesteld.

Zo kocht Koen van Leeuwen een oplader en usb-lader voor zijn iPhone via het bedrijf Mert Trading uit Beverwijk. ,,In de boekjes in de verpakking stonden het logo, de merknaam Apple en een zogenaamd ‘echtheidscertificaat’’’, vertelt Van Leeuwen. Toen hij later de echte producten kocht, bleek de lader 8 gram lichter dan het origineel van Apple.

Onder de loep

Volledig scherm
© ANP

Bol.com zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat er nepproducten via het verkoopplatform aan de man worden gebracht. De publicatie en meldingen hebben ertoe geleid dat bol.com tweehonderd van haar in totaal zestienduizend partnerbedrijven extra onder de loep nam, zo laat algemeen directeur Daniel Ropers in gesprek met AD weten. ,,Van die tweehonderd bedrijven hebben er twintig een officiële waarschuwing gekregen. Drie bedrijven die geen gehoor gaven aan onze oproepen – waaronder Mert Trading – zijn inmiddels van ons platform verwijderd. Iedere consument die iets vervelends meemaakt is er één teveel. Gelukkig bleek dat het leveren van nepartikelen écht de uitzondering is.’’

De verkoop van een twintigtal handelaren is stilgelegd tot zij de teksten op de website aanpasten. ,,Verkopers mogen géén misleidende teksten hebben’’, vervolgt Ropers. ,,Als er bijvoorbeeld staat originele accessoire voor de Apple iPhone, vinden wij dat misleidend als die niet echt van Apple is.’’ Dan moet er volgens de algemeen-directeur bijvoorbeeld staan: ,,Accessoire geschikt om een merktelefoon mee op te laden.’’

Alternatieven

Bol.com is er niet op tegen om producten te verkopen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld het opladen van een iPhone als die niet origineel van Apple zijn. Ropers: ,,Als er alternatieven zijn die het net zo goed doen en een stuk goedkoper zijn is dat prima. Het belangrijkste is volgens mij of het artikel waarmaakt wat het belooft.’’ Wat niet goed werkt of niet naar wens is, kan worden teruggestuurd en klanten kunnen geld terugkrijgen.

In februari werd duidelijk dat grote merken twintig zaken hebben lopen tegen bedrijven die via bol.com verkopen. React (voorheen Stichting Namaakproducten) jaagt wereldwijd namens 235 grote merken op vervalsingen en stelde middels testaankopen vast dat het om namaakproducten ging.

Hebt u ook ervaring met de aankoop van een nepartikel via bol.com stuur die dan naar researchteam@ad.nl

  1. Ervaringsdeskundigen Jeske en Tess maken survivalgids voor thuiszitters
    Video

    Ervarings­des­kun­di­gen Jeske en Tess maken survival­gids voor thuiszit­ters

    De twee vriendinnen Jeske Troost en Tess Janssen zijn twee zelfbenoemde ‘professionele thuiszitters'. Jeske kampt met een zeldzame ziekte waardoor haar botten sneller breken en Tess zat lange tijd thuis na twee opeenvolgende ongelukken. Ze maakten een survivalgids om de lastige quarantaine-periode vanwege het coronavirus thuis goed door te komen. ,,Als iemand weet hoe dat moet, dan zijn wij dat wel.’’