Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Verkoopfraude: schuldenaars krijgen energiecontract aangesmeerd

Energieverkopers hebben tientallen contracten op malafide wijze verkocht. Zelfs mensen in de schuldhulpverlening werden de dupe van grove fraude.

De verkopers mochten alleen zakelijke contracten aan de man brengen, maar stuitten ook op interesse van particulieren. Dat ‘probleem’ werd getackeld door willekeurige inschrijfnummers van de Kamer van Koophandel te gebruiken. Ook mensen die onder bewindvoering staan vanwege schulden kregen zo zakelijke contracten aangesmeerd. Die contracten hebben strengere voorwaarden dan particuliere contracten. Zo is het veel moeilijker om ze op te zeggen.

Daarbij schrokken de verkopers bij het bedrijf in Almere er niet voor terug zelf deals te bekrachtigen. Waar normaal een klant drie keer op ‘ja’ moet drukken, deden ze dat zelf, geven ze toe aan deze krant.

Tegen alle betrokken verkopers – zes in totaal - is inmiddels aangifte gedaan. Opvallend genoeg werkten zij allemaal tot voor kort bij Improvers, de verkooptak van Essent. Improvers werd onlangs stilgelegd omdat er op foute wijze zou zijn verkocht. Naar de manier van werken werd een onderzoek ingesteld, nadat deze site schokkende omgang met klanten blootlegde. Uit dat onderzoek zijn volgens een woordvoerder verder geen onregelmatigheden of structurele problemen gebleken. 

Fraude

Het bedrijf uit Almere dat nu vanwege genoemde fraude in beeld komt, werkte via twee andere partijen om energiecontracten aan de man te brengen. Kwaliteitscontroles door hun serviceplatform legden bloot hoe in korte tijd veel was gefraudeerd – het gaat om in totaal 115 ‘foute’ contracten.

Initiatiefnemer voor de fraude zou Peter W. zijn, die bij Improvers gold als een ‘goudhaantje’ en een van de bekende gezichten van het bedrijf was. Hij verdiende daar vele tonnen en wilde zich eind vorig jaar aansluiten bij het bedrijf van zijn partner. Nu zeggen betrokken, uitvoerende verkopers dat hij hen aanzette tot frauderen, net als zijn partner. De eigenaresse van het bedrijf ontkent dat laatste met klem – ze was van de fraude niet op de hoogte en deed daarom aangifte, ook tegen W.

Zelf erkent W. verantwoordelijk te zijn voor het doorspelen van gegevens van mensen die in de schuldhulpverlening zaten en toe waren aan een nieuw energiecontract. Van de andere fraudegevallen distantieert hij zich.

tips/reageren: c.vanderwal@ad.nl

Lees ook: Peter W. had bij Improvers een half miljoen verdiend, reed in een dikke auto (Premium)

Energieverkopers fraudeerden grof bij de verkoop van energie.
Volledig scherm
Energieverkopers fraudeerden grof bij de verkoop van energie. © Thinkstock