Volledig scherm
Ali Ouaalit: Dat de agent schuldig is bevonden is belangrijker dan de straf die hij krijgt. © Martin Sharott.

Verlamde Ali blij met celstraf voor vurende agent

Politieman Deddy S. (37) joeg in 2012 bij een alcoholcontrole automobilist Ali Ouaalit drie kogels in zijn lijf. Hij liep een dwarslaesie op. S. werd gisteren veroordeeld tot een maand cel en een werkstraf van 240 uur. Het is voor het eerst in 18 jaar dat een agent in Nederland de gevangenis in moet voor schieten tijdens het werk. Ouaalit is blij en opgelucht met het vonnis.

,,Dat de agent schuldig is bevonden is belangrijker dan de straf die hij krijgt,'' zegt hij met betraande ogen. ,,Maar intussen heb ik levenslang. Ik werkte, leefde serieus. Nu zit ik gevangen in mijn eigen lijf en ben ik gekluisterd aan een rolstoel.''

Te veel gedronken
De schoten vielen in de vroege ochtend van vrijdag 24 augustus 2012 in het centrum van Rotterdam bij een alcoholcontrole. Omdat de automobilist, de nu 31-jarige Ali Ouaalit uit Bodegraven, te veel had gedronken, wilde de agent dat hij uit zijn auto zou stappen. In plaats daarvan startte Ouaalit de motor en wilde wegrijden, naar eigen zeggen om de auto aan de kant van de weg te parkeren.

S. opende daarop het vuur, omdat hij dacht dat Ouaalit zijn collega, die voor de auto stond, omver wilde rijden. De eerste kogel raakte Ouaalits ruggenwervel, waardoor hij onmiddellijk verlamd was. De collega van S. verklaarde later nooit in gevaar te zijn geweest.

Toch vond justitie dat er sprake was van noodweer en eiste geen straf. De rechtbank zag dat anders en veroordeelde S. voor poging tot doodslag. De situatie was niet gevaarlijk, stelt de rechtbank. ,,Niet voor de agent zelf, maar ook niet voor zijn collega, die voor de auto stond. De politieagent is ongetwijfeld geschrokken van de actie van de bestuurder, maar van hem kan zelfbeheersing worden verwacht.''

'Heel uitzonderlijke uitspraak'
Volgens Jaap Timmer, hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en gepromoveerd op politiegeweld, is de uitspraak 'heel uitzonderlijk'. De vorige keer dat een agent in functie werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is bijna 18 jaar geleden.

Volgens Timmer past de uitspraak in een trend. ,,Dit is de vijfde keer in 2 jaar tijd dat een agent wordt veroordeeld. De voorgaande 35 jaar zijn er maar tien agenten veroordeeld. Enerzijds verlangt de maatschappij van agenten dat zij optreden en wordt er bij de opleiding op gehamerd dat ze bevoegd zijn te schieten en niet moeten wachten tot ze gevaar lopen. Maar de rechtbank zegt: politie, pas op uw tellen.

Timmer verwacht dat justitie in hoger beroep gaat om te zorgen dat de agent niet naar de gevangenis moet. ,,Want daar zit je niet prettig als agent.''

Justitie beraadt zich nog. Of S. bij de politie mag blijven werken, is niet bekend.