Volledig scherm
Eind 2018 viel de politie met groots machtsvertoon binnen bij kopstukken van Caloh Wahoh © Politie

Vermeende opdrachtgever van liquidatie in onderzoek rond motorclub Caloh Wagoh opgepakt

De politie heeft dinsdag een 39-jarige man opgepakt die volgens het OM de opdrachtgever is van de moord op Zeki Yumusak in juli 2017. Volgens het OM maakt deze aanhouding onderdeel uit van het grotere onderzoek naar de kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Volgende week gaat het proces tegen kopstukken Delano 'Keylow’ R. en Greg R. verder in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het gaat volgens het OM om een 39-jarige man uit Loenen aan de Vecht. Hij zou degene zijn die de opdracht heeft gegeven aan Keylow en Greg R., die op hun beurt weer leden uit de motorclub de moord hebben laten uitvoeren. De komende twee weken zit de man in elk geval vast. Wie de schutters zijn, is nog onduidelijk. Politie en justitie doen daar nog onderzoek naar. 

Vermoedelijk is de 39-jarige man uit Loenen bij de politie in beeld gekomen door de verklaringen die kroongetuige Tony de G. heeft afgelegd. Deze De G. is de man die bij de politie heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de moord op drugscrimineel Jaïr Wessels, die in 2017 in Breukelen werd doodgeschoten. De G. heeft ook verklaringen afgelegd over de moord op Farid Souhali (Den Haag, 2017). Daar zitten inmiddels twee verdachten voor vast.

Kroongetuige ging op de vlucht

Kroongetuige Tony de G. (34) heeft verklaard dat hem na de moord op Wessels werd gevraagd ook Yumusak om te brengen. Dat wilde hij niet. Toen de druk te groot werd vluchtte hij naar Spanje, waar hij uiteindelijk werd aangehouden. Vlak voordat de inhoudelijke zitting in het proces rond Wessels begon, werd bekend dat De G. kroongetuige was geworden. 

Het OM hoopt  dat de verklaringen van kroongetuige Tony de G. nog veel meer vastzittende onderzoeken openbreekt. De G. heeft in totaal 25 belastende verklaringen afgelegd over zijn wetenschap over onderwereldmoorden. Ook de beschieting van de villa van een drugscrimineel in Doorn wordt de kopstukken van Caloh Wagoh ten laste gelegd.