Volledig scherm
Raadslid Ramón Smits Alvarez © Politie

Vermist raadslid loog jarenlang over baan bij Agis

AmersfoortHet verdwenen Amersfoortse PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez blijkt jarenlang te hebben gelogen over zijn baan. Tegenover zijn omgeving en partij heeft Smits Alvarez altijd volgehouden werkzaam te zijn bij Agis Zorgverzekeringen in Amersfoort. Hij meldt dit ook op zijn cv en op zijn profielpagina op de website Linkedin.

Woordvoerder Christine Rompa van Agis ontkent dat hij de laatste jaren bij Agis of moederbedrijf Achmea heeft gewerkt. 'Het klopt dat hij hier van september tot en met december 2010 heeft gewerkt, maar daarna beslist niet meer. We hebben het dubbel gecontroleerd.'

Voor PvdA fractievoorzitter Edwin Hinloopen was het nieuws een grote verrassing. Hij zegt altijd in de veronderstelling te zijn geweest dat Ramon bij Agis werkte.

Uitgelekt verslag
De verdwijning van Smits Alvarez houdt mogelijk verband met het lekken van een verslag over het functioneren van de burgemeester. De recherche onderzoekt al enige tijd een computer uit de PvdA-fractiekamer op sporen van de uitgelekte informatie.

PvdA-fractievoorzitter Edwin Hinloopen bevestigt het screenen van een PvdA-computer. Hij gaat niet in op de vraag of er een relatie is tussen de vermissing van zijn fractiegenoot en het integriteitsonderzoek. 'Ik waag me niet aan speculaties in welke richting dan ook',' aldus Hinloopen gisteravond tegen AD Amersfoortse Courant.

Recente ontwikkelingen duiden erop dat kandidaat-lijsttrekker Smits Alvarez (34) mogelijk de politieke grond onder zijn voeten voelde wegzakken. De fracties kregen vorige maand te horen dat de recherche vorderingen maakte in het onderzoek naar het 'functioneringslek'.

Onderzoek
De PvdA-fractie werd volgens een van haar leden maandag 7 oktober door de raadsgriffier bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek. Smits Alvarez was op dat moment niet aanwezig. Andere partijen werden níet geïnformeerd, blijkt uit navraag. Hinloopen ontkent overigens dat zijn fractie apart op de hoogte is gebracht. De griffie zwijgt 'in belang van het lopende onderzoek'.

Dat de uiterst kritische beoordeling over Bolsius' functioneren op straat kwam te liggen - de burgemeester was vooral niet doortastend genoeg - werd hoog opgenomen door het gemeentebestuur. Nadat de bij het gesprek betrokken fractievoorzitters aangifte deden, startte de rijksrecherche op last van justitie een intensief onderzoek naar het schadelijke lek.

Spanje
De 34-jarige PvdA-politicus vertrok donderdagmiddag op de fiets vanuit huis, en is sindsdien spoorloos. In Nederland heeft de politie een kleine 20 tips binnengekregen, nadat in het weekeinde een opsporingsbericht was verspreid. Ook de politie in de Spaanse streek Galicië kijkt uit naar Alvarez. Hij is namelijk half Spaans en heeft een appartement in Vilar de Uz in Galicië. Zijn Spaanse familie is meteen gaan kijken of hij daar mogelijk was of is geweest, maar trof geen spoor van hem aan, zeggen zij in de plaatselijke krant.