Politie trof het vermiste meisje aan in het Hilton in Rotterdam.
Volledig scherm
Politie trof het vermiste meisje aan in het Hilton in Rotterdam. © MediaTV

Vermist Rotterdams meisje (12) is weer terecht, verdachte aangehouden

UpdateHet vermiste Rotterdamse meisje (12) is weer terecht. De verdachte man met wie zij samen was, is aangehouden. Beiden zijn aangetroffen in het Hilton in Rotterdam. De familie van het meisje is intens blij, maar heeft haar nog niet kunnen zien. Ze werd vrijdagavond nog verhoord door de politie. ,,Op het eerste gezicht lijkt ze in goede gezondheid’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,Wat er in haar koppie omgaat en wat er precies is gebeurd, dat weten we nog niet.’’

De verdachte is een 49-jarige Amerikaan. Hij en het meisje werden aangetroffen in hotel Hilton in het centrum van Rotterdam. Ze wordt zo snel mogelijk herenigd met haar familie die als eerste op de hoogte is gebracht. De verdachte heeft zichzelf overgegeven. Bij zijn aanhouding is geen geweld gebruikt. Het is onbekend hoe het met haar is.

,,Ik kan niet zeggen in hoeverre het hotel een rol heeft gespeeld bij het vinden van de man en het meisje’’, aldus Jolijn Zeeuwen, general manager van het Hilton. ,,We zijn blij dat het meisje is gevonden en de man is gearresteerd.’’  

In het hotel lijkt verder niemand iets te hebben gemerkt van de arrestatie. Vermoedelijk heeft de politie een sleutel van de kamer gevraagd en kon zo geruisloos te werk gaan. Andere hotelgasten schrikken van het nieuws dat deze man in het hotel zat, maar ze geven aan hem niet eerder te hebben gezien. De politie is een sporenonderzoek gestart in de kamer.

De man is hoogstwaarschijnlijk net naar Nederland afgereisd. Een van de foto's die de politie heeft verspreid, is van recente camerabeelden van Schiphol.

‘Intense blijdschap’

De familie van het meisje kijkt ‘met intense blijdschap uit naar de hereniging’ met haar. Ook bedankt de familie iedereen die heeft meegeleefd en de familie in deze moeilijke tijd heeft gesteund. Dat meldde de familie vrijdagavond in een persverklaring. ,,Nu ze terecht is, willen we in alle rust de gebeurtenissen verwerken”, schrijft de familie nog.

Volgens een woordvoerder van de familie werd ze vrijdagavond nog verhoord door de politie. Hij kon niets zeggen over hoe het met het meisje is. Ook weet hij niet op welk moment precies zij met haar familie herenigd kan worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

De verdachte man kwam waarschijnlijk zeer recent aan op Schiphol, blijkt uit camerabeelden.
Volledig scherm
De verdachte man kwam waarschijnlijk zeer recent aan op Schiphol, blijkt uit camerabeelden. © politie

Nachtmerrie

In de nacht van donderdag op vrijdag verstuurde de politie een Amber Alert vanwege de vermissing omdat deze urgent en zorgwekkend was.  ,,We zijn heel erg bezorgd en leven in een constante nachtmerrie. Help alsjeblieft mee als u meer weet’’, smeekte een nicht op Facebook. De vader van het meisje is recent overleden.

De politie kreeg veel tips binnen over de verdwijning. Ongeveer dertig rechercheurs werken aan de zaak. De gezochte man, die volgens bronnen rond het onderzoek uit Amerika komt, wordt ervan verdacht dat hij de 12-jarige heeft onttrokken aan het ouderlijk gezag.

Tekst gaat verder onder de foto.      

Onder meer door onderzoek te doen naar het chatcontact van het meisje is de politie hem op het spoor gekomen. De naam van de man is niet verspreid. Het meisje werd sinds donderdagmiddag vermist. Ze was rond 12.30 uur vertrokken van haar basisschool aan de Vaandrigstraat in Rotterdam-Crooswijk en zou om 15 uur thuis zijn, maar kwam niet aan. Rolf van den Berg, bestuurder van de scholenkoepel, reageert opgelucht: ,,Wij zijn allemaal heel blij, opgelucht en dankbaar dat ze terecht is.’’ Het meisje zit in groep 8 op de Talmaschool. 

De Rotterdamse leerlinge vertelde haar leerkracht dat ze een afspraak had bij de orthodontist. Uit onderzoek blijkt echter dat ze helemaal geen afspraak had. Haar familie meldde dat ze chatcontact had via een tablet, maar die chatgeschiedenis bleek te zijn gewist.