Vermiste Loes (18) uit Epe botste met fiets tegen boom en is daarna verdronken

UpdateLoes uit Epe is omgekomen nadat ze met haar elektrische fiets tegen een boom was gereden. Daardoor is ze in het water naast de weg gevallen en verdronken. Dat heeft de politie net bekend gemaakt na overleg met de nabestaanden. Waarschijnlijk was Loes door de val al buiten bewustzijn geraakt. 

Het lichaam van de 18-jarige vrouw werd gistermiddag gevonden. Ze was sinds zaterdagmorgen vroeg vermist. De politie sluit een misdrijf uit en bij het ongeluk was verder niemand anders betrokken. Ook lijkt er niets mis te zijn geweest met haar elektrische fiets. ,,Daar hebben we geen enkele aanwijzing voor,” aldus een woordvoerder van de politie.

De politie bevestigde pas afgelopen nacht dat het lichaam dat gistermiddag werd gevonden in het buitengebied van Oene, inderdaad van de vermiste Loes is. De politie liet weten dat ze is omgekomen door een ‘noodlottig ongeval’. Het onderzoek werd daarmee afgesloten.

Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Loes overleed. © Stefan Keukenkamp

Bij het ongeval was niemand anders betrokken. Loes verloor de macht over het stuur, reed tegen een boom, kwam ten val en overleed in het water langs de Middendijk in het Gelderse Oene. Haar elektrische fiets lag naast haar. Op het moment van de val fietste ze alleen. Ze was wel niet lang daarvoor nog gezien.

Een voorbijganger vond haar lichaam gistermiddag bij de Middendijk, ten zuiden van Oene. De weg was tot in de avond afgezet. Bij het lint verzamelden zich mensen, sommigen in tranen. Ook de vader van Loes was gisteren al op de vindplaats geweest en werd opgevangen door agenten.

Bloemen

Volledig scherm
Omstanders bij de afzetting bij de Middendijk tijdens de zoektocht naar het vermiste meisje Loes uit Epe. Tijdens de zoekactie is een lichaam gevonden bij de Vloeddijk. © ANP/Rob Voss
Volledig scherm
Onderzoek op de plek van het gevonden lichaam © Stefan Verkerk

Enkele omwonenden legden vanmorgen de eerste bloemen op de plek van het ongeval. ,,Zelf heb ik ook geholpen met zoeken,” zegt een man uit de buurt. ,,Je doet wat je kan. Het is zo triest dat het op deze manier is geëindigd.” Ook burgemeester Jacqueline Koops van Heerde betuigt haar medeleven. Dat doet zij in een tweet: ‘Ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen. Heel veel sterkte toegewenst om dit te verwerken.’ Op de voormalige school van Loes, de Noordgouw in Heerde, is vandaag aandacht besteed aan het drama. Loes deed daar de havo tot ze overstapte naar het mbo.

Het onderzoek op de plek waar het lichaam is gevonden, werd in de loop van gisteravond afgerond. Lange tijd kon de politie nog niet zeggen of het inderdaad om de vermiste vrouw ging. Wel werd eerder bekend dat het om het lichaam van een jonge vrouw ging. De mensen die vlak in de buurt van de vindplaats wonen, mochten eerder gisteravond weer naar huis.

De 18-jarige Loes uit Epe kwam na een feestje in de nacht van vrijdag op zaterdag niet thuis. Daarna ging een grote zoektocht van start. 

Feestje

De tiener had vrijdagavond een feestje van vrienden in Oene, vertelde haar vader gisteren. Rond 04.00 uur zou ze daar in haar eentje zijn vertrokken op een elektrische fiets richting Vaassen. De politie meldde dat ze voor het laatst was gezien in de buurt van de Deventerweg en de Vloeddijk in Oene. Na de vermissing werd een grootscheepse zoekactie gehouden, met onder meer een helikopter, bootjes en op de fiets. Vrienden, bekenden en later ook vreemden gingen in de omgeving van Oene op zoek.

De plek waar ze uiteindelijk blijkt te zijn gevonden, roept nog wel wat vraagtekens op omdat die niet op de meest logische route tussen Oene en Vaassen ligt. Toch is de route volgens mensen die in het gebied wonen ook weer niet heel ongebruikelijk. Waarom ze die route nam, is onduidelijk.

Omdat Loes zaterdagmiddag niet op haar werk verscheen, gingen alle alarmbellen rinkelen. Politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen sprak van een ‘urgente vermissing’. ,,Dat komt doordat dit niet binnen het patroon van haar gedrag past.’’ 

Volledig scherm
De plek waar het lichaam is gevonden is vlakbij het feest waar de vrouw (18) was. © AD
Volledig scherm
Omstanders verzamelden zich bij de afgezette Middendijk. © Floris Brandriet