De Nederlandse Yvonne Snitjer, die sinds vrijdag werd vermist in Libië <br />FOTO: Prive
Volledig scherm
De Nederlandse Yvonne Snitjer, die sinds vrijdag werd vermist in Libië
FOTO: Prive © RV

Vermiste Nederlandse opgepakt in Libië vanwege het nemen van foto's

De 48-jarige Yvonne Snitjer, de Nederlandse die sinds vrijdag vermist werd in Libië, blijkt in de cel te zitten. Ze is afgelopen vrijdag opgepakt door de Libische autoriteiten omdat ze foto's en video's zou hebben gemaakt van ongeregeldheden.

,,We hebben vanuit de Libische autoriteiten het bericht gekregen dat zij gedetineerd is'', zegt woordvoerder Daphne Kerremans van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,De aanleiding was het maken van beelden van ongeregeldheden in Tripoli. Meer weten wij op dit moment niet. We hebben onmiddellijk een verzoek gedaan om haar te mogen bezoeken.''

Snitjer was spoorloos sinds afgelopen vrijdagavond. Een paar uur voor haar verdwijning had ze op Facebook nog geschreven over gevechten die in de buurt van haar woning plaatsvonden. Ze opperde in een Engelstalig bericht om een vreedzame protestactie te organiseren als tegenwicht tegen het geweld in Tripoli.  

Bekenden sloegen gisteren alarm, toen ze niets meer van haar vernamen. De vrouw woonde alleen in Libië, een van de gevaarlijkste landen ter wereld, waar nog nauwelijks buitenlanders verblijven. Zelfs de Nederlandse ambassadeur is vanwege de veiligheidssituatie uitgeweken naar buurland Tunesië.

De 48-jarige Nederlandse komt oorspronkelijk uit Alphen aan den Rijn. Ze woonde hier 18 jaar. Voordat ze naar Libië vertrok, werkte ze als noodhulpcoördinator voor het Rode Kruis in Nederland. ,,Ze ontwikkelde vanaf 2011 in korte tijd een sterke voorliefde voor Libië'', vertelde haar oud-collega Merlijn Stoffels gisteren aan het AD. ,,Het liet haar niet meer los. Ze ging erin op.''

Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom kent Snitjer en vertelde dat ze haar huis in Nederland verkocht om in Libië te gaan wonen en werken. ,,Ze had een heel sterke klik met het land en besloot dat ze zich er wilde vestigen, ondanks de grote risico’s. Ze wilde een educatief centrum opzetten om door middel van therapie de samenleving te helpen.’’ Dat richtte ze in 2013 officieel op, onder de naam ‘Al Eureka’.