Volledig scherm
Zoektocht door burgers naar vermiste 14-jarige Nsimire (14) uit Den Haag in het Zuiderpark waar het meisje vaak kwam. © Daniella van Bergen

Vermiste Nsimire (14) wordt mogelijk geholpen om onvindbaar te blijven

De 14-jarige Nsimire uit Den Haag, die al twee weken wordt vermist, wordt mogelijk geholpen om onvindbaar te blijven. Daarmee houdt de politie ernstig rekening. ,,Dat is strafbaar.”

De politie baseert zich op onderzoeksgegevens. ,,Hoewel we alle scenario's open houden, denken we dat het meisje weggelopen is. En daarbij sluiten we niet uit dat zij geholpen wordt om onvindbaar te blijven”, aldus een woordvoerder van de politie in Den Haag.

De politie benadrukt dat het schuilhouden van een minderjarige die gezocht wordt strafbaar kan zijn. ,,We hopen dat het meisje zich snel meldt of degene bij wie ze is of iemand die weet waar ze zich schuil houdt. Als jij weet dat jouw buurman haar een schuilplaats aanbiedt, dan ben jij in principe verplicht dat te melden. Ook al denk je 'dat is aan mijn buurman'. Als je op de hoogte bent van het feit dat ze gezocht wordt, moet je dat melden.”

Uitzonderlijk

Het meisje wordt al twee weken vermist. Al die tijd is er geen enkel teken van leven geweest. En dat maakt haar vermissing uitzonderlijk. Waarom het meisje weggelopen is, is niet duidelijk. ,,We hebben daar wel verschillende scenario’s op losgelaten”, aldus de politie.

Vrijwilligers hebben vandaag in Rotterdam flyers uitgedeeld, in de hoop dat dit iets zal opleveren. ,,Rotterdam is maar een half uurtje van Den Haag vandaan, dus ze zou zo maar hier kunnen zitten'', vertelde een vrijwilliger.

Ook de politie is volop aan het zoeken om ervoor te zorgen dat het meisje in goede gezondheid terugkeert bij haar familie. 

Twintig euro

Haar vader Baderha zag zijn 14-jarige dochter vandaag twee weken geleden voor het laatst. Ze had boodschappen gedaan, en was met twintig euro van haar moeder op zak op weg gegaan om kleren te kopen. Om 19.00 uur moest ze thuis zijn.

Nu twee weken verder is er geen enkel teken van leven geweest. Op zondag 29 juli was haar telefoon voor het laatst actief. De dinsdag erna is een keer met haar ov-chipkaart ingecheckt.

Flyers

Er zijn de afgelopen dagen al duizenden flyers verspreid in de hoop op een aanwijzing die leidt naar het meisje. 

Haar vader deed eerder een emotionele oproep op Facebook om te helpen bij de zoektocht. In korte tijd werd zijn bericht duizenden keren gedeeld. ,,Mijn jongste vraagt elke dag: 'Papa, komt ze vandaag weer terug?' Ik zeg dan ja mijn schat, terwijl ik helaas het antwoord op haar vraag niet heb", schreef hij.

En: ,,Misschien verschillen onze achtergronden en misschien delen we niet dezelfde status en hebben we niet het bereik en de middelen die een ander heeft. Desondanks is de liefde en de bezorgdheid om onze dochter niet minder dan bij een ander."

Vanmiddag werden er flyers uitgedeeld in Rotterdam:

Volledig scherm
De vader van Nsimire deelt flyers uit in het centrum van Den Haag. © ANP