Volledig scherm
© ANP

'Vermoorde broertjes Ruben en Julian niet mishandeld'

Er is geen enkele aanwijzing gevonden dat Jeroen Denis zijn zoontjes Ruben en Julian ooit mishandelde. Ook werkte hij altijd volledig mee en was hij de redelijkheid zelve bij onderzoek naar vermoedens van fysiek geweld. Dat hij zijn zoontjes vermoordde, was uit pure frustratie dat hij desondanks het gezag dreigde kwijt te raken.

bDit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die gisteren een rapport over de hulpverlening aan het verscheurde gezin presenteerde aan de Tweede Kamer.

Zwaar gefrustreerde vader
Moeder Iris van der Schuit, haar vader, 'iemand uit de familiekring'; volgens de onderzoekers kreeg Jeroen Denis (38) steeds weer te horen dat er richting hulpinstanties zorgen waren uitgesproken over de veiligheid van de jongens. Ook moest hij elke keer uit de derde hand en pas weken of maanden later horen dat er politieonderzoek of een traject bij hulpverleners liep over die vermeende onveiligheid. Steeds weer bleek dat de inmiddels zwaar gefrustreerde vader weinig tot niets te verwijten viel.

Vechtscheiding
In het rapport wordt het steeds weer duidelijk dat de kinderen enorm leden onder de vechtscheiding die hun ouders 5 jaar lang uitvochten. Toen er in april van dit jaar een advies lag om de omgangsregeling voor de vader drastisch in te perken, sloeg hij door en werd de angst van moeder Iris alsnog bewaarheid: ze was bang dat hij de jongens ooit iets aan zou doen. Op 6 mei nam hij ze mee voor een korte vakantie, op 7 mei werd Denis dood gevonden in de bossen van het Doornse Gat. Ruben (9) en Julian (7) worden 2 weken later dood gevonden in een duiker bij Cothen.

Co-ouderschap
Eind 2008 ontbinden Iris van der Schuit en Jeroen Denis uit Zeist hun samenlevingscontract en besluiten Ruben en Julian in co-ouderschap verder op te voeden. In februari 2009 doet Iris bij de politie melding van huiselijk geweld en zegt dat ze hulp wil voor de broers. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) onderzoekt de kwestie en brengt de vader later op de hoogte. Die ontkent, zegt dat Iris één incident uit haar verband rukt, maar voelt zich wel beschuldigd. Ook de Kerckeboschschool maakt zich geen zorgen, maar vindt wel dat de jongens er vermoeid uitzien. Het AMK biedt vader Jeroen excuses aan voor de gang van zaken.

Gespannnen gezinssituatie
De vechtscheiding tussen de ouders, waarbij ook de alimentatie steeds een punt van discussie is, trekt wel een wissel op de kinderen, zo wordt in 2011 geconstateerd. Onderzoeksbureau I-Psy ziet dat de oudste zoon Ruben lijdt onder de gespannen gezinssituatie en veel onveiligheid ervaart.

In 2012 krijgt de jeugdarts van de GGD signalen van 'iemand in de familiekring van moederszijde' dat moeder Iris zich zorgen maakt. Vader Jeroen reageert weer gefrustreerd als hij dat weer veel later te horen krijgt. Ouderschapsbemiddeling was kort daarvoor immers positief afgesloten. Een speltherapeut die beide kinderen behandelt, onderzoekt in 2012 ook of ze fysiek mishandeld zijn nadat Iris daar haar zorgen over heeft uitgesproken. De therapeut vindt daar geen aanwijzingen voor en ze verwijst Iris naar een psycholoog.

Angst
Eind 2012 neemt de opa van de jongens, de vader van Iris, ook contact op met het AMK. Hij hoort van Iris dat Jeroen gedreigd heeft de kinderen iets aan te doen. 'Het is een angst die ik altijd bij me draag,' verklaart ze.

Koude douche
In januari 2013 zet vader Jeroen zijn opstandige oudste zoon onder een koude douche nadat hij hem eerst door elkaar heeft geschud om hem rustig te krijgen. Als moeder Iris dat hoort, doet ze weer aangifte.

Pas tijdens een gesprek met Bureau Jeugdzorg hoort Jeroen hiervan. Hij zegt dat hij het gevoel krijgt dat niemand hem gelooft, dat hij al veroordeeld is en dat er een beeld van hem geschetst wordt dat afschuwelijk is. Bij de huisarts zegt hij dat hij wil dat er in de relatie tussen hem en de moeder nu eindelijk eens vooruitgang komt en vertelt hij over zijn gevoel van machteloosheid. De huisarts vindt het relaas van Jeroen 'heel reëel'.

Advies
Ondertussen hebben alle betrokken hulpinstanties een advies uitgebracht aan de kinderrechter, die moet beslissen over de omgangsregeling met de kinderen. De conclusie luidt dat de kinderen toe zijn aan rust en stabiliteit en onder toezicht komen van Jeugdzorg. Het co-ouderschap moet worden omgezet in een tweewekelijks weekendbezoek aan de vader. De kinderen van de nieuwe vriendin van Jeroen mogen er dan niet zijn.

Jeroen zegt een afspraak waarin dit advies besproken wordt af, omdat 'het verstrekkende gevolgen heeft en ik me graag wil beraden om te voorkomen dat ik dingen roep of schrijf waar ik later spijt van krijg.'

Op 24 april oogt Jeroen tijdens een gesprek bij Jeugdzorg zichtbaar geëmotioneerd omdat hij door het advies 'weer op achterstand is gezet'.

Een afspraak op 25 april bij de Raad voor de Kinderbescherming laat hij verzetten naar 7 mei. Hij is zich dan al ruim een week aan het voorbereiden op de dramatische dag van 6 mei. Het rapport van de Inspectie sluit af met de zin: 'Op 7 mei 2013 verscheen de vader niet op het adviesgesprek met de Raad'.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”