Volledig scherm
Een van de vernielde bomen in de regio. © Merten Simons

Vernielde bomen blijken trainingsobject voor hondengevechten

Diverse bomen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen blijken gebruikt als trainingsobject voor illegale hondengevechten. Pitbull-achtige honden worden op deze wijze voorbereid op een gevecht op leven en dood tegen een andere hond. Dat stellen de Koninklijke Hondenbescherming en de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden.

Quote

Zo’n beschadig­de boom is een goede indicatie dat er sprake kan zijn van het trainen van vechthon­den

Ineke van Herwijnen, Hondenbescherming

,,Een vechthond wordt goed getraind”, zegt directeur Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming. ,,Om zijn kaakkracht te vergroten hangt de hond minutenlang aan een tak. Door hem agressief te keer te laten gaan tegen een boom, wordt zijn uithoudingsvermogen getraind. Zo’n beschadigde boom is een goede indicatie dat er sprake kan zijn van het trainen van vechthonden.”

Vorige week werd een boom op het Stationsplein in Apeldoorn door een agressieve hond 
zwaar beschadigd. Eerder dit jaar werden negen bomen in Zutphen en drie in Deventer op dezelfde wijze toegetakeld. In Deventer waren de bomen er zo slecht aan toe dat ze recentelijk zijn gekapt.

De afgelopen jaren kwamen ook meldingen binnen vanuit Nijmegen, Houten en Baarn. In Houten werden in 2011 dertig bomen in een park toegetakeld. De schade werd destijds geschat op ruim 20.000 euro. Ook Baarn kende in het verleden een man die zijn hond, vermoedelijk een Staffordshire Bull Terrier, doelbewust bomen injoeg. Het dier scheurde grote stukken bast van de bomen. 

,,Dit fenomeen van trainingen met bomen, vrijwel altijd in de nacht, is niet nieuw’’, reageert bestuurslid Karen Hartog van de in Dronten gevestigde Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. ,,Op die hondengevechten wordt vaak gegokt. Dat gebeurt uit het zicht, omdat hondengevechten in Nederland verboden zijn.”

Onderschat probleem

De Hondenbescherming stelt dat hondengevechten in Nederland veel vaker voorkomen dan wordt aangenomen. ,,Het is een onderschat probleem waaraan de politie meer prioriteit moet geven.”

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat hondengevechten voorkomen. Woordvoerster Valentine Hoen van het Functioneel Parket: ,,Er worden test- en trainingsgevechten en gecontracteerde gevechten gehouden. Op welke schaal is moeilijk in te schatten. Er is nauwelijks eerder onderzoek naar gedaan.”