Vernielers 'homozebrapad' Leiden alsnog opgepakt

De politie heeft gisteren vijf jongens (19 en 21 jaar) uit Leiden opgepakt die half oktober een regenboogzebrapad in Leiden hebben overgeverfd en er de Hitlergroet hadden gebracht. Dat meldt de politie.

Quote

Eerst dacht ik nog dat het een studenten­grap­je was, maar toen trok één van de jongens zijn kleren uit en gaf in zijn blote bast de Hitler­groet

Getuige

De vijf jongens schilderden in de nacht van 16 op 17 oktober het zebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt over. Een van hen bracht daarna de Hitlergroet. De gemeente deed aangifte van vernieling na het incident. De politie wist de vijf uiteindelijk te achterhalen en heeft ze gisteren aangehouden. Ze zitten nog vast. 

Het voorval is destijds gefilmd en werd daarna breed gedeeld via social media. ,,Het was best wel shocking'', vertelde de maker van de video eerder tegen Omroep West. ,,Ik zag midden in de nacht ineens jongens met bezems en verf in de weer bij het gaybrapad voor het café. Eerst dacht ik nog dat het een studentengrapje was, maar toen trok één van de jongens zijn kleren uit en gaf in zijn blote bast de Hitlergroet.''

Regenboog
Het zebrapad in Leiden (gaybrapad) werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. Op steeds meer plekken in de hele wereld verschijnen zebrapaden in regenboogkleuren op de openbare weg. Het fenomeen is geïnspireerd op de regenboogvlag, het symbool van homo- en biseksuelen en transgenders.