Verpakking van sigaret wordt saaier
De verpakking van sigaretten en shag wordt verder ontdaan van alle voor jongeren aantrekkelijke elementen. Dat heeft het kabinet besloten.
Jongeren dienen hiertegen te worden beschermd
Hippe verpakkingen met hologrammen, glinsteringen, reliëf en 'bling bling'-kleuren als metallic, neon en goud mogen vanaf 1 juli 2017 niet langer voor de Nederlandse markt worden gemaakt.
Ook verwijzingen naar een bepaald thema zoals een wereldkampioenschap voetbal of Koningsdag gaan in de ban. Net als geluids-, licht-, geur-, en smaakeffecten, bijvoorbeeld een kenmerkende geur of inkt die oplicht bij het openen van de verpakking.
,,Deze elementen kunnen extra aandacht voor de tabaksproducten genereren, in het bijzonder bij jongeren. Hierdoor wordt de kans vergroot dat jongeren deze producten aanschaffen en gaan gebruiken, waardoor ze ernstige gezondheidsschade kunnen oplopen. Jongeren dienen hiertegen te worden beschermd", aldus de regering.
Voortaan mogen verpakkingen met sigaretten en shag, maar ook (water)pijptabak en cigarillo's, alleen een matte en gladde afwerking hebben. Alle nieuwe eisen gelden voor de binnen- en de buitenkant van de verpakking.
Naar verluidt heeft Economische Zaken een stokje gestoken voor totaal merkloze pakjes, omdat tabak een legaal product is voor volwassenen en de fabrikanten rechten hebben. Er zou diepgravend zijn onderzocht welke juridische consequenties een merkenban zou hebben. Tabaksfabrikanten klaagden vorig jaar nog de Britse overheid aan vanwege merkloze pakjes, omdat ze daardoor veel schade lijden.
Plaatjes
Tabaksproducten met verpakkingen die gemaakt zijn vóór juli volgend jaar, mogen waarschijnlijk nog een jaar lang worden verkocht.
Het kabinetsbesluit volgt snel op de maatregel afgelopen mei om pakjes tabak te voorzien van afschrikwekkende plaatjes en het verbod op verkoop van de e-sigaret aan jongeren onder de 18 jaar.
De tabaksindustrie wil eerst afwachten welk effect die maatregelen hebben, voordat er nog strengere regels bij komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Herman werkt met delinquenten: ‘Zie vooral mensen die wél uit criminele wereld willen stappen’
Engelengeduld en een flinke portie mededogen. Daarmee treedt reclasseringsmedewerker Herman van Lunen (58) de zedenplegers, tasjesdieven en overvallers die hij begeleidt tegemoet. Hij schreef er een boek over. ‘Moedeloosheid komt niet voor in mijn woordenboek.’ -
PREMIUMInterview
Sterrin vindt reptielenpassie een cadeau: ‘Hebben de dieren er iets aan? Dan doe ik het’
Ze wil meer aandacht voor reptielen; van het publiek én de wetenschap. En sinds ze als deelnemer van Expeditie Robinson op tv in huilen uitbarstte, komt ze ook op voor de introverte en gevoelige mens. Sterrin Smalbrugge (28) is onvermoeibaar als het aankomt op haar missies en daar is ze blij mee ook. -
MH17-zaak laat op zich wachten: uitspraak op zijn vroegst 17 november
De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak in het omvangrijke MH17-proces, maar het kan ook 15 december worden. Dat heeft de voorzitter maandag bij aanvang van de zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol gemeld. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMmet VIDEO
Minister pakt rookgevaar meubels bij woningbranden aan: ‘Niets doen is een gepasseerd station’
Stoelen, banken, matrassen en kussens moeten brandveiliger worden. De enorme rook die deze voorwerpen ontwikkelen is een groot probleem bij fatale woningbranden. Daarom gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport wettelijke eisen stellen aan dit meubilair. -
Met video
‘Bloedmaan’ deels te zien in Nederland, zonsopkomst en wolken gooien roet in het eten
In delen van Nederland was vanochtend het begin van een totale maansverduistering te zien. Het hoogtepunt, de volledige verduistering, moesten we missen doordat de maan al verdween achter de horizon. Ook de bewolking gooide roet in het eten. De volgende complete verduistering is pas in 2029. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”