Volledig scherm
© ANP

'Verplicht internetdiploma voor kind'

Kinderen moeten in de toekomst op school een digitaal vaardigheidsbewijs halen. Dat adviseert de Nationale Cybersecurity Raad (CSR) aan het kabinet, meldt Het Financieele Dagblad.

De CSR vindt dit noodzakelijk om de Nederlandse interneteconomie veilig te stellen. De raad waarschuwt voor de gebrekkige kennis over de risico's van internet bij jongeren. Bovendien is er een groeiende vraag naar beveiligingsexperts, waar goed opgeleide jongeren voor nodig zijn.

,,Net als het behalen van een verkeers- of zwemdiploma, is het belangrijk dat al vanaf de basisschool kinderen internetwijs worden gemaakt", zegt nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof, een van de leden van de raad.

Schoof waarschuwt in de krant dat er iets moet gebeuren. ,,Als Nederland niet voldoende investeert in cybersecurity komt dat onze welvaart en maatschappij niet ten goede. (...) Als we dit niet doen dan is de digitale veiligheid, nee, de digitale toekomst in het geding."

Hij maakt zich zorgen over de opmars van internetcriminaliteit. ,,Wij allemaal, en zeker kinderen, hebben tot nu de ontdekkingstocht op internet uitsluitend op de leuke manier meegemaakt. Om de voordelen te behouden wordt het tijd nu ook de andere kant te leren kennen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement