Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto

Verplichte poepcheck voor zwembaden

Verplichte strengere controles op poepbacteriën en gevaarlijke chloordampen in zwembaden jagen de exploitanten op extra kosten. Kleine baden, zoals bij campings of sauna's, dreigen hierdoor ten onder te gaan.

Quote

Niet iedereen doucht even goed, waardoor er van alles in het zwemwater terecht­komt

Henk Meijer van Sportfondsen Nederland

De kwaliteitseisen voor zwemwater zijn sinds 1984 nauwelijks veranderd en ‘schieten vanuit de huidige inzichten inzake gezondheidsbescherming op een aantal punten tekort’, zo schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een nieuw voorstel. Het kabinet wil de eisen daarom aanscherpen. De kosten voor extra metingen kunnen oplopen tot wel 16.000 euro, becijfert het ministerie.

Zwemwater wordt nu niet gecontroleerd op bepaalde bacteriën waar zwemmers flink ziek van kunnen worden. Zoals poepbacteriën, die oorontsteking en hevige diarree kunnen veroorzaken. ,,Niet iedereen doucht even goed, waardoor er van alles in het zwemwater terechtkomt'', zegt Henk Meijer van Sportfondsen Nederland, dat zo’n tachtig grote zwembaden in Nederland exploiteert.

Gezondheidsklachten

Als zwembadpersoneel langdurig aan chloordampen wordt blootgesteld, kan dat op lange termijn slecht zijn voor de gezondheid. In de nieuwe regels die het ministerie voorstelt, moet elk zwembad vanaf 2021 – groot of klein – jaarlijks een luchtmeting uitvoeren. Nu gebeurt dat nog helemaal niet, behalve na gezondheidsklachten van bezoekers.

,,We krijgen straks wel met minder regels te maken, maar de regels die overblijven worden flink strenger'', zegt Meijer. ,,Bij monsters van het zwemwater wordt nu op zeven parameters gecontroleerd, dat worden er straks zestien. De kosten voor het benodigde laboratoriumonderzoek moeten de zwembaden zelf betalen.''

Diep in de buidel

Quote

Door de strengere regels wordt het vanaf 2021 iets veiliger

Henk Meijer van Sportfondsen Nederland

Nederland telt ruim 2.500 zwembaden, van grote publieke baden tot kleinere baden in hotels, bungalowparken en sportscholen. Volgens Meijer is het Nederlandse zwemwater op dit moment veilig. Beheerders van baden moeten nu al dagelijks het chloor- en zuurgehalte van het water meten. ,,Door de strengere regels wordt het vanaf 2021 iets veiliger”, aldus Meijer.

De zwembaden zijn straks in totaal 4,1 miljoen euro per jaar extra kwijt aan extra metingen, blijkt uit berekeningen in opdracht van het ministerie. Sauna- en wellnesscomplexen tasten diep in de buidel: die moeten jaarlijks ruim 2.100 euro extra neertellen. Voor eigenaren van zwemvijvers lopen de extra kosten op tot 16.000 euro per jaar.

,,Vooral kleine zwembaden kunnen in de problemen komen'', waarschuwt Meijer. ,,Bijvoorbeeld bij campings. Die moeten fors meer investeren in extra monsterafnames.”