Volledig scherm
Samsom na afloop van het televisiedebat bij de EO © anp

Verschil PvdA en SP nog 1 zetel in politieke barometer

De PvdA krijgt in de politieke barometer van Ipsos Synovate 26 zetels van de kiezer, slechts één minder dan de SP. De VVD staat (vooralsnog) onbetwist op kop met 34 zetels.

De vierde partij in de peiling is de PVV met 20 zetels. D66 wordt een zetel groter gepeild dan het CDA met 14 zetels. En GroenLinks wordt ingelopen door de Partij voor de Dieren, beide partijen staan in de peiling op vier zetels. Nieuwkomer 50Plus krijgt één zetel.

Het verschil met een week geleden is groot. De stand van de VVD is ongewijzigd, maar de SP verliest drie zetels in de politieke barometer en de PvdA wint maar liefst vier zetels. Ten opzichte van vorige week kreeg de PVV er een zetel bij. GroenLinks verliest een zetel, de Partij voor de Dieren wint er één.

De verschuivingen in de politieke barometer komen na een week van twee televisiedebatten waarin PvdA-leider Samsom tweemaal werd uitgeroepen tot winnaar en SP-leider Roemer door de kijkers werd bestempeld als verliezer.

De politieke barometer is een peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn.