Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Reuters

Verslaafd aan je smartphone? Pas op! De gevolgen zijn ernstig

We horen steeds vaker over het fenomeen smartphoneverslaving. Nieuw onderzoek wijst uit dat de gevolgen van het mateloos checken van onze mobieltjes desastreus zijn. Iemand die vaak op zijn telefoon tuurt, heeft meer kans op depressieve gevoelens, ontwikkelt minder inlevingsvermogen en is minder creatief.

poll

Vind jij het moeilijk om je telefoon weg te leggen?

 • Ja, ik probeer het wel, maar onbewust pak ik 'm toch weer (58%)
 • Nee, maar ik merk dat anderen dat wel hebben (33%)
 • Flauwekul, die verslaving valt reuze mee (9%)
35491 stemmen

Onderzoekers van de gerenommeerde Universiteit van Korea waarschuwden onlangs tijdens een medisch congres voor het ontstaan van een chemische disbalans in de hersenen, veroorzaakt door het gebruik van telefoons. Dit zou met name jongeren vatbaar maken voor depressie en angststoornissen. CNN maakt vandaag melding van de bevindingen

Dat is verontrustend, want uit een peiling (oktober) van EenVandaag blijkt dat zes op de tien jongeren dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone besteden. 1
5 procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan zes uur op een dag.

Jong en oud: al dat getuur op telefoons zorgt er volgens recent onderzoek van de 
Universiteit van San Diego voor dat mensen minder vaak afspreken, minder seks hebben en vaker eenzaam zijn. De meesten die veelvuldig hun smartphone gebruiken, hebben vaak neerslachtige gevoelens. 

 1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

  Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

  Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
 2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

  'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

  De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.