Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Verslaafd aan social media

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. 
(meer weten over Premium of moeite met inloggen? Klik hier)

Quote

Deze jongeren hebben geen idee

Nynke de Jong, columniste

Een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan social media, zo meldde het AD een paar dagen geleden. Dat gaat soms zo ver dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. Ze krijgen slaaptekort, kunnen hun studie niet afmaken en raken het contact kwijt met vrienden in de offline wereld. Alleen: wat doe je eraan?

Dwangmatig gebruik van social media is geen officieel erkende ziekte, dus probeer er maar eens hulp voor te krijgen. Verslavingsdeskundigen pleiten daarom voor erkenning van deze verslaving, zodat ze beter in kaart kunnen brengen hoe groot dit probleem is, en adequater mensen kunnen helpen.

Dat lijkt me een prima plan, want onze afhankelijkheid van de telefoon wordt groter en groter, omdat dit ding ook steeds meer kan. Ik kan me een leven zonder telefoon al niet meer voorstellen. En ik ben -vergeleken met de jongeren uit het onderzoek- een ouwe zak van 32. Ik snap Snapchat niet eens. Ik weet nog hoe het vroeger was, toen we niet altijd bereikbaar waren. Deze jongeren hebben geen idee.