Een coronapatiënt krijgt thuis in Goudswaard zuurstof na zes dagen in het ziekenhuis gelegen te hebben met corona. Ze wordt hier gecontroleerd door de huisarts die naar haar longen luistert.
Volledig scherm
PREMIUM
Een coronapatiënt krijgt thuis in Goudswaard zuurstof na zes dagen in het ziekenhuis gelegen te hebben met corona. Ze wordt hier gecontroleerd door de huisarts die naar haar longen luistert. © Arie Kievit

Vertekend beeld van ernst pandemie door ontbreken thuispatiënten in coronacijfers

Honderden ernstig zieke mensen ontbreken elke dag in de coronacijfers. Zij krijgen thuis zuurstof en zorgen daarmee voor wat lucht in de ziekenhuizen, maar dat geeft wel een vertekend idee van de ernst van de pandemie in Nederland. ,,De politiek baseert coronamaatregelen en dus ook versoepelingen nu op een te rooskleurig beeld.”

6 reacties

 • Toby Louwen

  1 jaar geleden
  Zullen we ons eens focussen op de kern vd zaak ipv de ruis eromheen? Mediceren, vaccineren en klaar hiermee. Getreuzel, gedraai en gerommel met cijfers gebeurd al maanden en brengt ons geen jota verder weer naar een normale vrije samenleving te komen.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Volgens mijn bescheiden mening gaat het toch om de druk in de ziekenhuizen. Het bezet houden van bedden? Als er dus ziekenhuizen zijn die daar niet aan meedoen, (het naar huis sturen met zuurstof) moeten die niet klagen over bezettingen van bedden. Uiteraard wel rapporteren. Vroeger werd duidelijk gecommuniceerd dat er veel ouderen waren opgenomen. Nu deze voor een deel zijn gevaccineerd hoor je helemaal niet meer wie er zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hoezo? Fred van Diem
 • Richard van Hees

  1 jaar geleden
  De enige statistiek die telt, is het aantal vaccinaties. Dat daalt alweer dagen achter elkaar. Een Janssen spuitje en De Jonge staat er weer bij. Zijn de andere Janssen vaccins intussen benut? Indien niet, waarom niet. Met zuurstof-fles thuiszitten, hoeveel ex-mijnwerkers hebben dat niet jarenlang gedaan? Als verder niks ernstigs is, beter voor iedereen.
 • Peter Brijs

  1 jaar geleden
  Een belangrijke doelstelling van het COVID beleid is van begin af aan geweest het voorkomen van code zwart. Thuisbehandeling helpt de zorg te ontlasten. Doen dus. En inderdaad, rapporteer er netjes over voor een compleet beeld. Maar zijn argumentatie rammelt. De keiharde lockdown was ook op basis van (incomplete) aannames en modellen. Bovendien, aantal besmettelijke mensen, de R, de resultaten in het riool, etc, daar zit deze groep gewoon in.
 • JJ Korbee

  1 jaar geleden
  Even denken hoor... alle maatregelen waren toch primair bedoeld om de zorg (en met name de ziekenhuizen) te ontlasten? Dan is het niet raar dat deze groep niet meegeteld wordt. Tenzij je ze in perspectief zet en alle mensen die om welke reden dan ook thuis behandeld worden in plaats van in een ziekenhuis, ongeacht of het om COVID-19 gaat of iets anders. En hoe benoem je "ouderdom" of mensen die eigenlijk in de GGZ thuishoren in die cijfers? Als het helder is wat gemeten is, dan geeft het niet.