Volledig scherm
© anp

Vertrek Van Miltenburg stilt bloeddorst oppositie niet

En dat is drie. Na Ivo Opstelten en Fred Teeven is met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg afgelopen weekend een derde VVD'er opgestapt vanwege de omstreden deal met crimineel Cees H. Daarmee is de kwestie voor de liberalen nog niet voorbij. De VVD wacht een zware week.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. © anp
Quote

51 procent vindt dat Rutte moet opstappen

Ze zag het al voor zich: de hoorzitting in de Tweede Kamer op dinsdag, waarbij haar collega's haar zouden bevragen over haar rol in het vernietigen van de anonieme klokkenluidersbrief over de Teevendeal. Dat zou 'een drama' worden. Bij de VVD wisten ze dat, en Anouchka van Miltenburg voelde dat zelf ook aan. Ze vreesde dat ze daar in huilen zou uitbarsten. Vrijdag had ze de knoop al doorgehakt: ze zou opstappen.

Het aftreden van Van Miltenburg werd door de oppositie meteen aangegrepen als waarschuwing voor het kabinet-Rutte II. Premier Mark Rutte moest niet denken dat met het vertrek van de Kamervoorzitter de kou uit de lucht was. ,,De voorzitter speelt slechts een marginale rol in een veel grotere politieke kwestie. Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet," stelde CDA-leider Sybrand Buma.

D66-leider Alexander Pechtold: ,,De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter.''

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP

Messen
De oppositie slijpt de messen. Rutte en zijn bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, wacht een zware week. Woensdag moeten zij zich in een Kamerdebat verantwoorden. Morgen spreekt de Kamer ter voorbereiding op dat debat met de commissie-Oosting.

Gisteren bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat 70 procent van de Nederlanders vindt dat Rutte de Kamer verkeerd geïnformeerd heeft en 51 procent vindt dat de premier moet opstappen. Duidelijk is dat Van Miltenburg door haar rol in de affaire het debat van woensdag nooit geloofwaardig had kunnen leiden.

Het werpt de vraag op of Van Miltenburg onder druk is gezet om als bliksemafleider te fungeren. Geen sprake van, klinkt het gedecideerd in VVD-kringen. Het was haar eigen beslissing. Volledig. Van Miltenburg zou zelfs niet hebben overlegd met haar fractieleider Halbe Zijlstra. Ze zou vicefractievoorzitter Tamara van Ark in vertrouwen hebben genomen.

Genoeg
Van Miltenburg deed er zaterdag na haar korte verklaring het zwijgen toe. Terwijl er toch genoeg vragen onbeantwoord bleven. Want waarom stapt ze op, als ze tot de laatste seconden van haar voorzitterschap blijft benadrukken dat ze 'zorgvuldig heeft gehandeld'?

Bij de VVD is niemand er happig op om de lege plekken in te kleuren. In deze krant liet de partijtop zaterdag al weten dat ze het 'zelf moest uitzoeken'. Toch wordt via ingewijden duidelijk dat het een optelsom is geweest van de schandalen en schandaaltjes van de afgelopen 3 jaar. Ze stipte dat zelf ook aan: ,,De afgelopen 3 jaar waren niet altijd gemakkelijk."

Van Miltenburg bleek vanaf het begin een brekebeen. Ze suggereerde aan toenmalig koningin Beatrix om informateurs Henk Kamp en Wouter Bos uit te nodigen. Dat lag gevoelig, omdat de Kamer en niet de koningin het initiatief voor de formatie had. Ze wilde de Bijbel en de Koran, die op het bureau van de griffier staan, weg hebben. Daar stak de Kamer een stokje voor.

Toen CDA-fractievoorzitter Buma haar voor de zomer van 2013 'sturend optreden' verweet, verliet ze de zaal in tranen. Boze fractieleiders lieten eind dat jaar hun kritiek horen op Van Miltenburg in de Volkskrant. 'Totaal ongeschikt', meende de een. 'Deze functie is een maatje te groot voor haar', vond de ander. 'Een lijdensweg.'

Quote

Na elke rel kon ze toch blijven. Tot zaterdag

Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders © ANP

Voortman
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman werd onterecht beschuldigd en geschorst voor het lekken uit de commissie die over de benoeming van de Nationale Ombudsman ging. Toen ze werd vrijgepleit door de Nationale Recherche, eiste ze opheldering van Van Miltenburg.

Er was 6 uur beraad in het presidium voor nodig om te besluiten dat Van Miltenburg het betreurt dat ze 'te weinig oog heeft gehad' voor de gevoelens van Voortman.

De meest recente rel ging over één woord: nepparlement. Toen PVV-leider Geert Wilders de term voor het eerst gebruikte tijdens de Algemene Beschouwingen van september, zei Van Miltenburg niets.

Een maand later, toen de partij de term weer van stal haalde, greep ze wel in. Het tekende haar wispelturigheid.

Telkens was het resultaat van de optelsom: Van Miltenburg kon blijven. Tot zaterdag. Ze was volgens ingewijden emotioneel gesloopt. Had 3 jaar lang gedacht dat het gaandeweg wel beter zou gaan. Maar het ging nooit beter.