Volledig scherm
Rian van Rijbroek uit Veghel bij Nieuwsuur. © Screenshot Nieuwsuur

‘Vertrouwelinge multimiljonair werkt helemaal niet voor AIVD’

Rian van Rijbroek, de vriendin van Quote 500-miljonair Gerard Sanderink, heeft nooit voor de AIVD gewerkt, in tegenstelling tot wat ze zelf suggereert. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek. Eerder kwam de vrouw al in opspraak na een optreden bij Nieuwsuur en wegens plagiaat in een boek over cybercrime.

Deze week kwam Rian van Rijbroek weer in het nieuws door een opvallende rechtszaak rond multimiljonair Gerard Sanderink, die overhoop lag met zijn ex Brigitte van Egten. Van Egten werd beticht van fraude, en die beschuldigingen zouden uit de koker komen van Van Rijbroek, die een adviserende rol heeft binnen Sanderinks bouwbedrijf Strukton en zijn softwarebedrijf Centric. Na de rechtszaak kwam naar buiten dat Van Rijbroek bij de bedrijven ‘bestuurlijke chaos’ zou hebben veroorzaakt, hoewel Sanderink erg onder de indruk is van haar kennis.

Strafbaar

De NOS schrijft nu dat Van Rijbroek niet voor inlichtingendienst AIVD werkt of heeft gewerkt, in tegenstelling tot wat ze zelf beweert. Ze heeft ook nooit in opdracht van de geheime dienst gehandeld. De AIVD wil dat niet bevestigen, maar zegt dat medewerkers en oud-medewerkers nooit over hun werkzaamheden mogen praten. Doen ze dat wel, dan is dat strafbaar. 

Van Rijbroek profileerde zich vorig jaar als cyberdeskundige maar na een uitzending bij Nieuwsuur bleek dat ze volgens echte deskundigen allerlei dingen had gezegd die niet klopten. Ook werd een boek dat zij kort daarvoor met oud-minister Willem Vermeend had uitgebracht, uit de handel gehaald omdat er onjuistheden instonden en plagiaat bevatte.