Lege schappen in de Jumbo in Oud-Beijerland doordat mensen boodschappen hebben ingeslagen vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Lege schappen in de Jumbo in Oud-Beijerland doordat mensen boodschappen hebben ingeslagen vanwege het coronavirus. © Arie Kievit

Vertrouwen Nederlanders in aanpak coronacrisis neemt af

Het vertrouwen in de aanpak van het coronavirus door de Nederlandse overheid is afgelopen week gedaald. Een groeiend deel van de bevolking wil dat er meer maatregelen worden genomen om het virus in te dammen. Zeventien procent is van plan te gaan ‘hamsteren’. 

Dat blijkt uit onderzoek van Marktonderzoeksbureau Markteffect onder ruim 1400 mensen, in opdracht van deze site.  Waar tien dagen geleden de constatering nog was dat de Nederlander nuchter bleef onder de virusuitbraak  is dat beeld aan het kantelen. Het aantal Nederlanders dat hun leven in grote tot zeer grote mate aanpast is in die periode gestegen van 6 naar 21 procent. Nog eens 41 procent heeft dat ‘in kleine mate gedaan'. En waar eerst 11 procent van de ondervraagden aangaf voedsel of andere producten te hebben gehamsterd, is dat gestegen naar 17 procent. Nog eens 17 procent zegt dat nog van plan te zijn. 

Tegelijkertijd is het vertrouwen dat Nederland stelt in de overheidsaanpak van het virus gedaald: van 77 naar 66 procent. En waar eerst 76 procent van de ondervraagden stelde dat overheid en RIVM voldoende maatregelen namen tegen verdere verspreiding van het virus is dat percentage gedaald naar 58. ,,Een groeiend deel van de Nederlandse bevolking vindt dus dat de overheid en het RIVM extremere maatregelen op moeten leggen", stelt Bart van de Pasch van Markteffect. 

Veel begrip voor afgelasten evenementen

Er is veel begrip voor de huidige maatregelen, zoals afgelastingen van evenementen met meer dan 100 bezoekers (81 procent). ,,Acht op de tien Nederlanders (82 procent) zouden er begrip voor hebben wanneer de overheid zwaardere maatregelen zou treffen om verdere verspreiding tegen te gaan.” Aan de andere kant is er een klein deel dat maatregelen overbodig lijkt te  vinden: 15 procent van de ondervraagden geeft andere mensen nog gewoon een hand.

In de afgelopen tien dagen is Nederland wel gaan vrezen voor de economische impact van de viruscrisis. In de eerste peiling dacht 70 procent van de ondervraagden nog dat de gevolgen voor de Nederlandse economie ‘niet tot minimaal’ zouden zijn. Nu talloze evenementen en sportwedstrijden zijn afgelast en steeds meer grenzen en luchthavens dichtgaan is 71 procent ervan overtuigd dat het coronavirus ‘grote tot zeer grote gevolgen heeft voor de Nederlandse economie'. 

Uit de enquête blijkt dat bedrijven niet geheel sluiten, maar wel oproepen zoveel mogelijk thuis te werken (69 procent) en afspraken zoveel mogelijk telefonisch af te handelen (83 procent).

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”