Volledig scherm
Pretpark Julianatoren gaat extra open voor de vrije kinderen. © julianatoren

Vervelen tijdens lerarenstaking niet nodig: pretparken extra open

Zwembaden, kinderparadijzen, pretparken, musea en sportclubs komen massaal met acties en ruimere openingstijden om kinderen te trekken tijdens de lerarenstaking. Actiegroep PO in Actie verwacht dat zo'n 90 procent van de basisscholen de deuren dichthoudt. 

Meer dan een miljoen kinderen heeft donderdag vrij. Basisschoolleraren staken massaal uit protest tegen een hoge werkdruk en slecht salaris. Terwijl in juni de scholen slechts een uur later begonnen, blijven donderdag de deuren de hele dag dicht. 

Quote

We hebben geen idee hoe druk het wordt

Jeroen Buter, algemeen directeur Julianatoren

In het hele land springen bedrijven en verenigingen in het gat. Ze hopen allemaal dat die vrije leerlingen er massaal op uittrekken om een dagje iets leuks te doen. Handig voor de ouders en lucratief voor de organisatoren.

Pretparken die normaliter gesloten zijn, gaan extra open. Pretpark Julianatoren in Apeldoorn extra personeel opgeroepen om donderdag toch kinderen te kunnen verwelkomen. ,,We kregen vragen van abonnementhouders. Het is vooral voor hen een extra service, want we hebben geen idee hoe druk het verder wordt,'' reageert algemeen directeur Jeroen Buter. 

Risico

Ook voor binnenspeeltuin Kids Castle in Hedel is het een gok om de hele dag open te gaan. Maar het is het risico waard, vindt eigenaar Geertje Kras. ,,Er komen een heleboel kinderen op straat te staan. Als het slecht weer is, kan het zo maar volle bak zijn.'' Hetzelfde geldt voor zwembaden. Normaliter zijn zij op een doordeweekse donderdag slechts geopend voor activiteiten als banen trekken. Nu kunnen kinderen in veel baden terecht voor vrijzwemmen. 

Zelfs bioscopen gooien de filmzalen open en draaien de hele middag kinderfilms. ,,We zien dit als een vakantiedag, dus hebben zoiets van: ouders, breng de kinderen maar hier. Dan kunnen zij nog even gaan werken,'' aldus Fredericke Raijmakers, floormanager van Dok6 Cinema in Panningen. Het gebeurt vaker dat ouders hun telefoonnummer achterlaten en het kroost een film laten kijken. 

Volledig scherm
Bioscopen draaien extra kinderfilms. © Ruben Schipper

Zonder oppas

Quote

Binnen een uur had ik al 40 aanmeldin­gen voor een dansmiddag

Kirsten Remmers, organisator Kids Party

Sportverenigingen hebben hele programma's in elkaar gedraaid met clinics en spelletjes. Voor de Kids Party bij Sportfondsen Leiderdorp zijn bijvoorbeeld al 150 aanmeldingen. ,,Ik wilde eerst een dansmiddag houden, maar had binnen een uur al 40 aanmeldingen. Er zitten toch veel kinderen zonder oppas die dag, dat wilde ik oplossen,'' vertelt organisator Kirsten Remmers van dansschool Rode Sneakerz. De kinderen kunnen er zwemmen, dansen, op luchtkussens springen en film kijken. 

Instellingen die sowieso open zijn op donderdagen hebben speciale acties bedacht. Bij diverse musea kunnen bijvoorbeeld niet alleen de kinderen, maar ook hun begeleiders gratis naar binnen. ,,Een jaar of twee geleden waren de scholen gesloten, omdat het ontzettend ijzelde,'' verklaart Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. ,,Toen viel het me op dat er veel ouders met kinderen door ons museum struinden. Nu ze hun kinderen weer moeten opvangen, hopen we ze met deze actie te helpen.''