Vervoerslobby legt 5 eisen op tafel: Kaalslag openbaar vervoer in provincies moet stoppen
Provincies, Rijk en ov-bedrijven moeten beter hun best doen om weinig rendabele buslijnen in de lucht te houden. Dat stellen 26 verkeersorganisaties en vervoersbedrijven in een vijfpuntenplan dat ze vandaag met het oog op komende verkiezingen presenteren.
Kwalitatief openbaar vervoer is een van de belangrijke thema's bij deze Provinciale Staten-verkiezingen. Mede door terugvallende reizigersaantallen als gevolg van de coronapandemie is in veel provincies het mes gezet in het regionale (bus)vervoer. In heel Nederland verdwenen er afgelopen jaren 500 bushaltes, becijferde Pointer eind februari.
,,Het is van groot belang dat het openbaar vervoer niet verder uitgekleed wordt en het basisniveau op orde blijft”, zegt ANWB-bestuursvoorzitter Marga de Jager namens de Mobiliteitsalliantie: de belangenclub van 26 organisaties, waaronder BOVAG, Fietsersbond, Transport en Logistiek Nederland, NS, Arriva en de Fietsersbond.
Mes in de dienstregeling
Ze wijst op de problemen in het openbaar vervoer, waar het personeel momenteel actie voert voor meer loon en een lagere werkdruk. ,,Veel vervoersbedrijven hebben het financieel zwaar en kampen met personeelstekorten. Gevolg is dat het mes in de dienstregeling wordt gezet.”
De minst rendabele lijnen worden daarbij vrijwel altijd als eerste geschrapt, ziet de Mobiliteitsalliantie. ,,Hoewel een begrijpelijke reflex, is rücksichtlos snijden in het openbaar vervoer zeer onwenselijk. Als dergelijke lijnen namelijk verdwijnen, keren ze doorgaans niet meer terug. Het leidt zeker in regio's buiten de Randstad tot een flinke verschraling van het aanbod. Voor inwoners van dorpen of kernen waar de bus niet meer gaat, dreigt vervoersarmoede.”
De provincies spelen een sleutelrol in het bouwen van een miljoen woningen. Goede bereikbaarheid daarvan is essentieel
Creatieve oplossingen zijn nodig om verdere verschraling te voorkomen, stelt De Jager. ,,Provincies kunnen bijvoorbeeld met vervoersbudgetten schuiven en bestaande concessies herijken. Op die manier kunnen lijnen toch behouden blijven.” Ook maatwerk, zoals rijden met kleinere voertuigen, kan een oplossing bieden. Dat geldt ook voor een al dan niet tijdelijke Rijksbijdrage om de grootste financiële nood het hoofd te bieden. ,,Hierover lopen goede gesprekken tussen Rijk, regio’s en vervoerders.”
Combineren
De Mobiliteitsalliantie adviseert provincies verder om de vervoerswensen in regio's nog beter in kaart te brengen. ,,Aan welk vervoer hebben mensen het meeste behoefte en op welke momenten?” Het openbaar vervoer moet daarbij in samenhang van al het andere vervoer worden gezien: van (elektrische) fiets, doelgroepenvervoer, taxi en auto. ,,Zo maak je het steeds aantrekkelijker om vervoermiddelen te combineren. Dan kun je met je elektrische fiets naar de dichtsbijzijnde bushalte. Als voorzien wordt in voldoende en veilige stallingen en comfortabele fietsroutes kan hier een extra impuls aan worden gegeven.”
Uiteraard is het openbaar vervoer maar een van de vijf punten die de vervoerslobby onder de aandacht wil brengen. Zo moeten provincies samen met het kabinet blijven investeren in bereikbaarheid, van wegennet, tot fietsinfrastructuur en spoor. ,,De provincies spelen een sleutelrol in het bouwen van een miljoen woningen. Goede bereikbaarheid daarvan is essentieel.”
Investeer in verkeersveiligheid
De Mobiliteitsalliantie drukt provincies verder op het hart om te blijven investeren in verkeersveiligheid. ,,Zeker op provinciale N-wegen is het aantal verkeersslachtoffers hoog.” De Jager wijst er op dat verkeersveiligheid niet als kostenpost mag worden gezien. ,,De maatschappelijke schade van alle verkeersdoden en gewonden is jaarlijks 27 miljard euro. Investeringen in een veiliger verkeer heeft positieve effecten op congestie, emissies en gezondheid.”
Opmerkelijk genoeg verbindt de Mobiliteitsalliantie geen bedrag aan het wensenpakket. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 werd nog 3 miljard euro per jaar extra voor mobiliteit geëist. De Jager spreekt van een bewuste keuze. ,,Als je een bedrag noemt, gaat de discussie vervolgens alleen maar over de hoogte van de bedragen. Dat willen wij voorkomen, zeker nu het twaalf provinciale begrotingen betreft.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Regen, sneeuw of juist te warm: de trein komt te laat. Maar waarom? (video):
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM24
Voor 11 euro per week ontbijt en lunch: ‘Skip het pakje appelsap’ en andere tips
De armste gezinnen van Nederland krijgen voortaan voedselbonnen van het Rode Kruis, om te voorkomen dat schoolgaande kinderen de dupe zijn van de portemonnee van hun ouders. Maar wat koop je met 11 euro? Voedingsdeskundige Nora French neemt de proef op de som. -
Met video
Familie, omroepen en taalgenootschap staan in rouwadvertentie stil bij Wim de Bie (83)
De nabestaanden van Wim de Bie alsook de NPO, VPRO en het Genootschap Onze Taal staan in rouwadvertenties in de NRC en Volkskrant van woensdag stil bij het overlijden van de televisiemaker. De Bie, vooral bekend van het duo Van Kooten en De Bie, overleed maandag op 83-jarige leeftijd. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Man opgepakt die op Apache-helikopter van Defensie schoot: ‘Zeer zorgelijk incident’
De Koninklijke Marechausse heeft donderdagavond een man in Apeldoorn opgepakt die een Apache-gevechtshelikopter van Defensie heeft beschoten. -
29
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Heibel bij JA21? Nee, klinkt het in koor: ‘Dit is geen coup ofzo’
Onrust bij JA21? Een brief van leden over verandering van de interne partijregels is door een deel van de partijtop ondertekend, maar niet door partijleiders Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. -
-
-
met video
Vrouw doodgeschoten op straat in Amsterdam, ook vermoedelijke schutter dood
Een 47-jarige vrouw uit Amsterdam is donderdagochtend neergeschoten in De Wittenstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Ze is kort daarna aan haar verwondingen overleden. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige man uit Amsterdam, is overleden aangetroffen in een parkeergarage verderop. Op beide plaatsen delict wordt onderzoek gedaan. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerR. Koot
Andre Eggerding
Paul van Boxtel
Anoniem
Bram Reinders