Volledig scherm
Leerlingen buigen zich over hun eindexamen. © anp

'Vervroeg Britse eindexamens vanwege ramadan'

In Groot-Brittannië liggen de examendata van 2016 en later onder vuur. Onderwijsdeskundigen willen dat middelbare scholen de zogeheten GCSE- en A-level-toetsen eerder in het jaar gaan afnemen vanwege de ramadan. Wie met een knorrende maag een examen maakt, scoort slechter, vrezen zij.

De examens worden altijd in mei en juni gemaakt en ramadan valt in 2016 in die tweede maand. De jaren daarna begint de vastenperiode steeds tien dagen eerder. In Nederland starten de eindexamens altijd half mei; islamitische leerlingen zouden daar in 2018, 2019 en 2020 hinder van kunnen ondervinden.

Tegenstanders denken dat aangepaste examendata tot verdeeldheid en wrevel kunnen leiden. 'Examens zijn een seculiere zaak en dat moet zo blijven", zegt een van hen in The Telegraph. Naast het vervroegen van de eindexamenperiode zijn er ook andere voorstellen Zo zouden de toetsen alleen 's ochtends afgenomen kunnen worden, als vastende moslims minder trek hebben, of zouden zij extra punten kunnen krijgen.

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”