Volledig scherm
© anp

Verwarde huurders baren corporaties veel kopzorgen

Corporaties hebben te kampen met meer overlast door huurders met verward gedrag. In sommige kwetsbare buurten is de druk zo groot, dat de verhuurders het niet meer trekken. Die kritische noot kraakt belangenvereniging Aedes.

Quote

Dan wordt het helemaal griezelig als die mevrouw ook nog eens vergeet om het gas uit te zetten of allerlei paniekaan­val­len krijgt

Koj Koning

Psychiatrische patiënten, (ex-)verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking of ouderen met dementie, door bezuinigingen op de gezondheidszorg moeten zij langer zelfstandig blijven wonen. Maar dit overheidsbeleid pakt volgens corporaties slecht uit. Drie kwart van hen signaleert een toename van overlast.

Dit beeld komt naar voren in een enquête die Aedes hield onder 174 corporaties, goed voor de helft van alle corporaties in Nederland. Het is de eerste keer dat de belangenvereniging deze problematiek heeft onderzocht.

Aedes schat dat er dit jaar zo'n 2000 ernstige incidenten in de huurwoningen en de directe omgeving hebben plaatsgevonden, waaronder geweld tegen buren of corporatiemedewerkers, brandstichting en flinke beschadigingen aan de woning. ,,Het zijn soms heel schrijnende situaties waar huurders in verkeren. Ze hebben last van psychoses of paniekaanvallen, ze vereenzamen en vervreemden. Soms leidt hun verward gedrag tot verwaarlozing van zichzelf of van de woning en de directe omgeving zoals de achtertuin," vertelt woordvoerder Tonny Dijkhuizen van Aedes.

Meldpunt

Volledig scherm
© ANP XTRA

De belangenclub van woningcorporaties wil zo snel mogelijk om tafel met het Rijk, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Federatie Opvang en GGZ Nederland, om te voorkomen dat de problemen verergeren. Dijkhuizen: ,,Een van de oplossingen is volgens ons een betere begeleiding van deze mensen en een meldpunt."GGZ Nederland ziet wel wat in zo'n centraal punt waar overlast kan worden gemeld. Volgens de koepelorganisatie van zorginstellingen is het goed als woningcorporaties, huisartsen, politie en andere partijen daarin samenwerken.

Overigens wijst GGZ Nederland erop dat overlast lang niet alleen wordt veroorzaakt door huurders met een ggz-achtergrond. ,,Iedereen kan tijdelijk de grip op zijn of haar leven kwijtraken. Dat kan ons allemaal overkomen," reageert Nicole Huttenhuis van GGZ Nederland. Volgens haar gaat het bij mensen die verward gedrag vertonen vaak om een opeenstapeling van problemen. Zoals emotionele, financiële en sociale. ,,Deze mensen moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en zo nodig kunnen rekenen op zorg en bijstand," aldus GGZ Nederland.

Bij Woonbedrijf in Eindhoven (32.000 woningen) zien ze niet alleen de schrijnende situaties, maar krijgen ze ook regelmatig klagende buren aan de telefoon. Zoals de buren van een demente vrouw die 's nachts op de galerij van haar appartementencomplex rondloopt en bij buren aanbelt om te vragen of ze haar - overleden - man of ouders hebben gezien.

,,De eerste paar keer roept het bij de buren nog een gevoel van medelijden op, maar op een gegeven moment is het niet leuk meer. Dan wordt het helemaal griezelig als die mevrouw ook nog eens vergeet om het gas uit te zetten of allerlei paniekaanvallen krijgt," vertelt Koj Koning.

Aanjaagteam

Quote

De signalen nemen we serieus. Gemeenten willen samen met andere partijen kijken waar verbete­ring van de aanpak mogelijk is

VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen

Eerder dit jaar zei minister Schippers dat het aantal mensen met psychiatrische problemen die voor overlast zorgen, lijkt te zijn toegenomen. In dat kader heeft het kabinet samen met VNG een zogeheten aanjaagteam aangesteld om betere zorg te bieden aan verwarde mensen.

Volgens VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen is het goed dat ook woningcorporaties meedenken en met voorstellen komen, zoals voor een meldpunt. ,,De signalen nemen we serieus. Gemeenten willen samen met andere partijen kijken waar verbetering van de aanpak mogelijk is.''

Het aantal meldingen dat de politie binnenkrijgt, steeg van ruim 52.000 in 2013 tot bijna 60.000 in 2014.