Verwarde man neergeschoten op Schiphol na dreigen met mes

VideoDe Marechaussee heeft op Schiphol een verwarde man neergeschoten die dreigde met een mes. De situatie is inmiddels weer veilig.

De 29-jarige man uit Den Haag liep dreigend met een mes het bureau van de marechaussee op Schiphol Plaza binnen. Daar was één bezoeker aanwezig, die meteen in veiligheid werd gebracht. De verdachte is in zijn been geschoten en wordt momenteel behandeld in het ziekenhuis. De marechaussee kan nog niets zeggen over de aard van zijn verwondingen.

Schiphol Plaza werd na het incident direct ontruimd, maar is inmiddels grotendeels weer open. Een klein gedeelte is nog afgesloten voor onderzoek. Volgens de Marechaussee is de situatie weer veilig.

Lees verder onder de foto.

Een deel van het vliegveld werd tijdelijk ontruimd.
Volledig scherm
Een deel van het vliegveld werd tijdelijk ontruimd. © ANP

Geen treinen

Treinen konden vlak na het voorval tijdelijk niet stoppen op station Schiphol. Het vliegverkeer ondervond er geen hinder van. 

De verdachte blijkt een bekende te zijn van de marechaussee. Hij was al eerder betrokken bij geweldsincidenten op Schiphol. Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief, aldus de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.

Lees verder onder de foto.

De plek van het incident werd afgedekt met schermen.
Volledig scherm
De plek van het incident werd afgedekt met schermen. © ANP

Draaideur

Quote

Dat lijken wel schoten zei ik tegen mijn man

De 52-jarige Astrid uit Zoeterwoude maakte alles van dichtbij mee toen ze vanmiddag haar zoon kwam ophalen op Schiphol. ,,Ik keek achteloos naar de kerstversieringen toen ik geknal hoorde. 'Dat lijken wel schoten', zei ik tegen mijn man. Kort daarna zag ik twintig marechaussees met wapens in onze richting rennen. Personeel in de winkels riep tegen iedereen dat we ook rennen moesten, naar buiten. We gingen naar de uitgang en dan blijken draaideuren in zo'n situatie niet zo handig, want daar was een opstopping. Daarna gingen de deuren helemaal open en konden we naar buiten. Ongeveer 20 minuten later mochten we weer naar binnen omdat het gevaar geweken was.''

Ene Tom was net met zijn vrienden in de Albert Heijn, vlakbij de plek waar het incident gebeurde. Hij hoorde schoten, liet zijn tas vallen en zette het op een rennen. Hij werd door de marechaussee naar buiten gedirigeerd. Inmiddels heeft hij zijn tas weer en kan hij met de geplande vlucht naar zijn bestemming.

Oud en nieuw is vroeg dit jaar #schiphol #schietpartijtje #ffschrikken

16 Likes, 23 Comments - Debby Claus (@aapopski) on Instagram: "Oud en nieuw is vroeg dit jaar #schiphol #schietpartijtje #ffschrikken"

Dat was even schrikken....binnen een paar minuten heel plaza leeg geveegd, overal marechausse en politie...iedereen naar buiten. Met het team goed en rustig gehandeld! We mogen gelukkig weer naar binnen...een kop thee en weer doorrrr.... 😉

7 Likes, 5 Comments - Marie-José (@mjosekeur) on Instagram: "Dat was even schrikken....binnen een paar minuten heel plaza leeg geveegd, overal marechausse en..."

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.