Verwarde man steekt drie mensen neer in Den Haag

Video & UpdateIn Den Haag heeft een 31-jarige Hagenaar vanmiddag drie mensen verwond met een mes. De dader is aangehouden en werd daarbij in zijn been geschoten. Over het motief is nog niets bekend. Volgens de politie gaat het om een verwarde man en zijn er geen signalen dat er 'iets anders' aan de hand is. De slachtoffers zijn ernstig gewond geraakt, maar inmiddels buiten levensgevaar.

De steekpartij vond omstreeks 14.00 uur plaats in de omgeving van station Hollands Spoor en de Haagse Hogeschool. De slachtoffers zijn een 21-jarige Zoetermeerder, een Hagenaar van 41 en een nog onbekend slachtoffer. Ook de verdachte is naar het ziekenhuis vervoerd en wordt daar nog verhoord.

De verwarde man liep het Nova Café binnen en zou zijn eerste slachtoffer daar meerdere keren gestoken hebben. Daarna zou hij naar buiten zijn gelopen en nog twee mensen neer hebben gestoken. De gewonden werden eerst ter plaatse behandeld, waarna zij naar het ziekenhuis gebracht zijn. Hoe zij er aan toe zijn, is onduidelijk.

Verward

De aangehouden verdachte blijkt een bekende te zijn bij de politie vanwege verward gedrag. Volgens burgemeester Pauline Krikke is de man die werd aangehouden na de steekpartij in Den Haag een verwarde man. ,,Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt dan dit'', laat de burgemeester weten in een reactie.

Max Gomaa was in een nabijgelegen appartement toen de man toesloeg. Hij wilde net naar het Haagse bevrijdingsfestival gaan. ,,Eerst dachten we dat hij aan het slaan was, maar toen kwamen we erachter dat hij aan het steken was en zijn we naar buiten gegaan met natte handdoeken. Om de slachtoffers te helpen.”

Quote

Ik denk dat hij ruzie had gekregen en random mensen is gaan steken. Ook een fietser. Die was wel heel erg gestoken, ook in zijn nek

Max Gomaa

Volgens Gomaa moet er sprake zijn geweest van een ruzie. ,,Ik denk dat hij ruzie had gekregen in dat café en gewoon 'random' mensen is gaan steken. Ook een fietser die voorbij kwam. Die was wel heel erg gestoken, ook in zijn nek. Echt fucked up. We zijn hem gaan helpen en ook een ander slachtoffer wat verderop.''

In nek gestoken

De Amerikaanse student Ray Durham zag het vanaf zijn balkon gebeuren. Hij deed net een powernap en werd wakker van geschreeuw. ,,Ik zag die man liggen, gestoken in nek en arm, hij bloedde hevig. Later kwam er een tienermeisje, de dochter van die man denk ik. Zij ging met die man in de ambulance. De politie heb ik wel horen schieten, maar dat kon ik vanaf mijn balkon niet zien. Normaal is Nederland juist veilig, dat zeiden we gisteravond nog tegen de Nigeriaanse Uber-chauffeur. Helaas denk je tegenwoordig in dit soort situaties meteen aan wat er in Parijs en op andere plekken is gebeurd." 

Op beelden die Omroep West publiceerde is te zien dat de politie de man meerdere keren onder vuur nam omdat hij weigerde om zijn mes los te laten. Op dat moment riep hij duidelijk hoorbaar 'allahu akbar'.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Bebloede handdoeken op de plek waar een slachtoffer werd neergestoken © ANP