Verwijdering hek bij razende 'molotovman' was terecht

Het weghalen van het omstreden hek bij de woning van 'molotovman' Gijsbert Ruiter in het Limburgse Haelen, medio 2012, was terecht. De kosten van de operatie, die bijna 9000 euro bedroegen, hadden echter niet volledig verhaald mogen worden op de bewoner. Dat meldt de rechtbank in Limburg.

Volledig scherm
Agenten rennen voor hun leven als Ruiter hen bestookt met molotovcocktails © Youtube still

De verwijdering van het illegaal geplaatste hek was rechtmatig omdat de bewoners de kans hadden gekregen een vergunning aan te vragen maar haar niet benutten, zo oordeelde de bestuursrechter gisteren. 

Extra maatregelen
Desondanks had de gemeente Leudal de 8.663,32 euro die de verwijdering van het hek kostte niet volledig mogen doorberekenen aan Ruijter. Volgens de rechter werden die kosten voor een belangrijk gedeelte bepaald door de extra maatregelen (politiebewaking) in verband met de gespannen toestand ter plaatse.

Die situatie had het gemeentebestuur in belangrijke mate aan zichzelf te danken vanwege haar optreden in het verleden. 'Daarom had het college van B&W zich moeten beperken tot de kosten die in een normale situatie worden gemaakt voor het verwijderen van zo'n hekwerk: 1.964,75 euro,' zo oordeelde de bestuursrechter.

De rechtbank besliste ook dat het college van burgemeester en wethouders de dwangsom die ze Ruiter eerder oplegde op straffe van niet verwijdering van het hek, niet meer mag innen omdat die dwangsom verjaard is.  

Molotov-cocktails
Gijsbert Ruiter kreeg de bijnaam 'molotovman' omdat hij de politie met molotov-cocktails bestookte toen ze probeerde het hek te verwijderen. Ruiter had het naar eigen zeggen geplaatst als bescherming tegen bewoners van een nabijgelegen woonwagenkamp met wie hij ruzie zou hebben. De man raakte zo over zijn toeren dat hij de agenten ook bedreigde met pijl en boog, reden waarom hij later zou worden aangehouden. Hij beweerde het hek noodgedwongen te hebben geplaatst omdat de gemeente ondanks herhaalde verzoeken geweigerd zou hebben maatregelen te nemen.

Gijsbert Ruiter en zijn partner Margot Barel gingen in oktober vorig jaar akkoord met een bod van de gemeente Leudal voor de aankoop van hun woning in Haelen. Voorwaarde was dat Ruiter tot na zijn hoger beroep in de strafzaak die de politie tegen hem aanspande in het huis kan blijven wonen. Het stel verklaarde zich bereid om het huis na afronding van het hoger beroep binnen een maand op te leveren aan de gemeente, die 356.000 euro voor de woning biedt.

Schadevergoeding
Ruiter en Barel voeren wel nog een juridische procedure tegen de gemeente. Zij willen onder meer geld wegens geleden psychische en materiële schade. Het geld van de woning willen zij gebruiken om de proceskosten te betalen. Zij zien de koopsom als voorschot op het bedrag dat zij van de gemeente hopen te krijgen.