Volledig scherm
Een patiënt wordt het Oogziekenhuis binnengebracht. © ANP

Verwondingen aan ogen door vuurwerk dit jaar ernstiger

UpdateHet letsel aan beschadigde ogen door vuurwerk is deze jaren ernstiger dan vorig jaar.  Zeker twaalf mensen liepen schade aan hun ogen op, meldt het Rotterdamse Oogziekenhuis. Onder de twaalf patiënten zijn drie kinderen jonger dan twaalf jaar.

Volledig scherm
De eerste patiënt wordt binnengebracht. © anp
Quote

Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met con­su­men­ten­vuur­werk

Oogarts Tjeerd de Faber

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap is het letsel ernstiger dan vorig jaar. ,,Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk'', aldus De Faber.

De meeste verwondingen komen door legaal siervuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril en de helft van hen was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk.

Voor vrijdag staan in Rotterdam zes operaties gepland om schade aan ogen te herstellen. Het gaat in totaal om veertien beschadigde ogen. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op in de eerste dagen van 2016.

Beschadigingen
Het is dit jaar de achtste keer dat de oogartsen in Nederland bijhouden hoeveel ogen beschadigd of zelfs helemaal blind raken door vuurwerk. De afgelopen zeven jaar hebben de artsen 1761 vuurwerkslachtoffers gezien, met 2140 beschadigde ogen. Daarvan liepen 743 ogen blijvende schade op, 134 ogen werden helemaal blind en 63 ogen moesten weggehaald worden. Door de jaren heen is gebleken dat de helft van de slachtoffers zelf geen vuurwerk afsteekt, maar omstander is.

Irak
,,In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma's opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan'', aldus De Faber.

Rode Kruis Ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar ook het brandwondencentrum is gevestigd, kreeg in de nieuwjaarsnacht 27 patiënten binnen. Van hen waren veertien het slachtoffer van vuurwerk. Drie patiënten zijn ernstig gewond geraakt door vuurwerk, twee van hen hebben blijvend letsel opgelopen, aldus het ziekenhuis. Ook werd een persoon behandeld voor een alcoholvergiftiging.