Volledig scherm
Truus Menger-Oversteegen (M) en Freddie Dekker-Oversteegen, verzetsvriendinnen van Hannie Schaft, kreeg in 2014 het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt door premier Mark Rutte © anp

Verzetsstrijdster Truus Menger (92) overleden

UpdateOud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag in haar woonplaats Grootebroek overleden. Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, zondagavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld. Ze werd 92 jaar.

Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal.

De zussen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Menger-Oversteegen zegt in haar boek 'Toen niet, nu niet, nooit' dat het verzet haar en haar zusje goed kon gebruiken, omdat zij als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi's. Ze werden ingezet om NSB'ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze sabotage.

Kunst
Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Op veel plaatsen in het land staan kunstwerken van haar hand. In Zaandam staat van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Eén van de twee glazen tranen werd onlangs ontvreemd.

Enorme moed
 ,,We staan allemaal voor altijd in het krijt bij Truus Menger-Oversteegen en de mensen met wie zij samen streed.'' Dat zegt Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als reactie op het overlijden van Menger. ,,Er was een enorme moed voor nodig om op te staan en in verzet te komen in die donkere oorlogsjaren. Zij deed het en blijft voor altijd voortbestaan als een van de helden van ons land. Mede namens het kabinet wens ik haar naasten sterkte met dit verlies'', aldus Van Rijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement