Volledig scherm
Het oorlogsmonument dat centraal staat tijdens de dodenherdenking in Urk. © Facebook/Jaap Kramer

Veteranen Urk verbolgen over verschuiven dodenherdenking

De beslissing van de gemeente Urk om de dodenherdenking te verschuiven als 4 mei op een zondag valt, zoals dit jaar, heeft kwaad bloed gezet bij de plaatselijke veteranenvereniging. Die vindt het ongehoord dat gesneuvelden er niet gelijktijdig worden herdacht met de rest van Nederland. Ze lanceerde een burgerinitiatief om de zaak op de agenda van de Tweede kamer te krijgen.

Met de verschuiving van de dodenherdenking in Urk dit jaar, van zondag 4 mei naar zaterdag 3 mei, wil de gemeente de zondagsrust garanderen. 'Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te herdenken. Wie dat om religieuze redenen liever niet op zondag doet, moet gelegenheid krijgen dit op zaterdag te doen,' zegt een woordvoerster.

Traditie
Het gemeentebestuur begrijpt volgens haar niet waarom er vanuit de veteranenvereniging zoveel weerstand is tegen de verschuiving van de herdenkingsplechtigheid. 'Dat is geen nieuw beleid maar gebeurt op Urk al zolang de dodenherdenking bestaat en op een zondag valt.' De laatste keer was op 4 mei 2005.

De gemeente ziet volgens haar geen enkele reden om te breken met de traditie. 'Op het moment dat politiek Den Haag dat wil dan zullen wij vanzelfsprekend volgen maar zolang dit niet bij wet is vastgelegd, verschuiven wij de dodenherdenking omwille van de zondagsrust.' 

'Tenenkrommend'
Tenenkrommend, vindt de plaatselijke veteranenvereniging. 'Nederland zendt als natie militairen uit en herdenkt de gevallenen op 4 mei in het hele land met uitzondering van gemeenten zoals Urk, Genemuiden en Staphorst. Dat steekt enorm. Bij het uitzenden wordt ook geen rekening gehouden met zondagsrust,' zegt veteraan Jan de Vries (29) door de telefoon.  

De Vries, die namens de Koninklijke Marine tweemaal werd uitgezonden op een anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië, ziet niet in hoe de twee minuten stilte voor de gevallenen de zondagsrust in het gedrang brengt. 'Het enige dat ik me kan voorstellen, is dat ze vinden dat het plaatsen van de hekken bij het herdenkingsmonument niet op zondag kan, omdat dat werken op die dag betekent. Maar dat plaatsen kan ook een dag eerder of door ons zelf gedaan worden. Maar ja, er leven hier nu eenmaal groepen mensen die behoorlijk aan de kerk zijn en zich verzetten tegen elke verstoring van de zondagsrust,' verzucht de Urker.

Petitie
In een poging het tij te keren, lanceerde de veteranenvereniging maandag een petitie op Facebook. Ze hoopt op 40.000 ondertekenaars zodat de 'heikele zaak' op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan. Inmiddels tekenden zo'n 1000 mensen de petitie '4 mei is 4 mei. Ook op Urk.' 

De Vries: 'De dodenherdenking 2014 veranderen we er niet meer mee maar hopelijk wel de volgende in 2025.'

Dronten
Ondanks hun verzet tegen de verschuiving van de dodenherdenking zullen de Urker veteranen volgens De Vries zaterdag wél aanwezig zijn bij de plechtigheid. 'We sturen een kleine afvaardiging. De grote groep gaat zondag naar Dronten om twee minuten stil te zijn voor onze gesneuvelde collega's. Zoals het hoort op 4 mei.'