Volledig scherm
© Thinkstock

VGZ: 'Zorgpremies hoeven niet hard te stijgen'

De premies voor de basisverzekering hoeven in 2019 helemaal niet hard te stijgen. Door kostenbesparingen bij zorginstellingen en verzekeraars is een forse premietoename niet nodig, zegt VGZ-topman Tom Kliphuis in het FD. Concurrenten Zilveren Kruis en CZ lieten vorige week een ander geluid horen.

Quote

Ik ben daar een stuk optimisti­scher over dan mijn collega's

VGZ-baas Tom Kliphuis


Verzekeraars gebruiken de laatste jaren hun reserves om premiestijgingen te beperken, maar die buffers raken op. Volgens Kliphuis hoeft dit niet automatisch tot premiestijging te leiden. ,,Ik ben daar een stuk optimistischer over dan mijn collega's.''

84 euro

CZ, een van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland, voorspelde dat de zorgpremie volgend jaar minstens dubbel zo hard zal stijgen als in 2018. Dat staat in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Op jaarbasis gaat het minimaal om 84 euro.

VGZ hoefde volgens topman Kliphuis minder uit de reserves te putten dan de concurrenten. Ook heeft VGZ langetermijncontracten afgesloten met twaalf zorginstellingen waarin is vastgelegd dat als de instelling bezuinigt, VGZ een deel van het bespaarde geld mag houden. Daardoor is er voor artsen een prikkel om voordeliger zorg te leveren en dalen de zorgkosten.