Via darknet opgerolde bende verstopte drugs in poederdozen en Nintendogames

videoDe politie heeft in Amsterdam en Werkendam een groep handelaren opgepakt die via het dark web tienduizenden pakketten met drugs over de hele wereld zouden hebben verstuurd. Drie mannen van 32, 50 en 48 jaar en een vrouw van 36 zijn opgepakt. 

Volledig scherm
Deze drugs verkocht het viertal op het darkweb. © Politie

Dat meldt het Openbaar Ministerie. De drie mannen werden dinsdag, toen ze op hun computer nog waren ingelogd op het dark web, op heterdaad betrapt tijdens een inval van de politie in vijf woningen en een kantoor in Amsterdam. Op de computers trof de politie verzendlijsten aan met duizenden namen en adressen van vermoedelijke kopers. 

Het dark web of darknet is een onderdeel van internet dat niet rechtstreeks vindbaar is voor zoekmachines. 

De vrouw werd in een loods in Werkendam betrapt bij enkele 3D-printers, waarmee vermoedelijk verpakkingsmateriaal voor drugs werden gemaakt. Zo werden de drugs onder meer in make-up poederdozen, Nintendogames en inktcartridges gestopt. De verboden middelen, zoals lsd, cocaïne en mdma, gingen onder meer naar Australië, Singapore en Nieuw-Zeeland.

Hansa

Volgens het OM boden de vier in het verleden op de darkwebsite Hansa Market drugs aan onder de naam DougHeffernan. De illegale handelsplaats Hansa werd vorig jaar mei overgenomen door de politie, die de site een maand lang in de lucht hield om drugskopers en -verkopers op te sporen. DougHeffernan was een van de grootste aanbieders van onder meer cocaïne, xtc en mdma.

Omdat veel handelaren na de politieactie bang waren te worden ontdekt, verdween DougHeffernan met veel andere aanbieders van het dark web. Na een aantal maanden doken er op de marktplaats Dream Market echter nieuwe aanbieders op, onder namen als Smurfs, mr. Bubblegum, Rubiks en Drugsgames. Volgens de politie werd er gebouwd aan een nieuwe darknet-drugshandel. 

De vier verdachten blijven nog zeker twee weken vastzitten, zo maakte het OM vrijdagmiddag bekend.

Volledig scherm
De Leeghwaterstraat in Werkendam, waar een drugswebshop gerund werd. © AD/Janneke Boluijt

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”