Via de zijdeur weg, dan kan de VVD door
Na Fred Teeven pakt ook minister Ard van der Steur de zijdeur om de politiek te verlaten. Hij wil niet opgaan voor de verkiezingen. De VVD kan zo met een schone lei door, na het mislukte law and order-project.
Delen per e-mail
De ambtenaren kunnen alleen bedenken waarom iets níet kan
Duidelijker kon Ard van der Steur het niet zeggen, onlangs op 3 juni. ,,Ja, ik heb mij kandidaat gesteld.'' Nu, enkele maanden later, is hij even ondubbelzinnig. ,,Ik stel mij niet beschikbaar voor de VVD-lijst voor de volgende verkiezingen.''
Officieel heet de reden van die draai dat hij als oud-minister straks vanuit de Tweede Kamer niet op de vingers van zijn opvolger wil kijken, maar aan het Binnenhof grinnikt men om die redenering. Zeker uit de mond van Van der Steur, die vanuit de Kamerbankjes z'n voorganger Ivo Opstelten nogal eens souffleerde.
Niet rotsvast
Bovenal is Van der Steur niet de rotsvaste minister gebleken die de liberalen zochten na het drama rond de bonnetjesaffaire met toenmalig minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Van der Steur hakkelde zich van debat naar debat en moest een handvol keer 'sorry' zeggen na uitglijders.
Dat het toeval is dat Van der Steur z'n beslissing wijzigde na 'een gesprek' met VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, gelooft niemand. ,,Eigen keuze,'' zegt Keizer toch. Ingewijden taxeren dat de partijbaas zachtjes heeft geschetst dat Van der Steur beter zelf de knoop kon doorhakken. Een hogere plaats in 2017 voor Van der Steur dan de zestiende waar hij in 2012 zo trots op was, leek niet waarschijnlijk.
Bitter
De eindafrekening voor de VVD levert een bittere nasmaak op. Het is niet gering wat er aan boegbeelden is stukgelopen op het zes jaar geleden zwaar opgetuigde ministerie van Veiligheid en Justitie. Het vertrek van Mark Ruttes politieke peetvader Ivo Opstelten hakte erin. Adjudant Fred Teeven ging mee, hoopte nog op een comeback, maar moet hebben voorvoeld dat de liberalen schoon schip willen maken. Hij kondigt ook z'n vertrek uit de politiek aan. Al blijft onduidelijk of de VVD hem een beroerde plek op de kieslijst wilde toebedelen.
Slotsom: drie partijprominenten gedeukt naar de uitgang. Het departement dat in 2010 werd ontvangen als een geschenk, is in het gezicht ontploft. Niet alleen vanwege alle affaires rond de bewindspersonen. Het ministerie wordt 'onbestuurbaar groot' betiteld, de verhoudingen met de ambtenaren gingen naar het vriespunt, de Nationale Politie is verre van op stoom. De liberalen weten: alle andere partijen gaan op dit thema op ons inhakken. Dan helpt het niet om de voormalig vaandeldragers op je lijst te hebben.
Kan niet
Al moppert men bij de VVD vooral op de ambtenaren van het ministerie. ,,Daar kunnen ze alleen bedenken waarom iets níet kan'', zegt een partijprominent. Die vertrouwt ook toe dat - mocht er een volgend kabinet met de VVD komen - men de vingers niet wil branden aan het ministerie.
Het enige dat de VVD wist te winnen, is de politieke volwassenwording van staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Die kwam als enige zonder kleerscheuren van het ministerie. Dijkhoff wist de asielcrisis te managen, is de beoordeling.
De kaarten over zijn lot zijn geschud in het Franse Goult in de Provence, waar op 20 augustus de partijtop bijeenkwam. Dijkhoff is verzekerd van een hoge plek. Hij komt terug als bewindspersoon of als fractievoorzitter. Een schamele restwaarde van zes jaar op het zelfbedachte ministerie, beseft men wel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
23
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
PREMIUM
Nederland smachtte naar een knipbeurt: ‘Ik ontdekte dat ik tegenwoordig naast blond ook grijs ben’
De kappers zitten de komende weken bomvol. De eerste mini-versoepeling van de lockdown wordt massaal omhelsd. ,,Nu krijgt Nederland weer hoop.” -
PREMIUMVerkiezingen
Grote partijen willen minimumloon omhoog: ‘Mensen moeten ervan kunnen leven’
De groeiende kloof tussen rijk en arm moet worden verkleind, vinden alle partijen. Vooral mensen op het minimum moeten meer verdienen. GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders pleit voor een forse verhoging van het minimumloon. Hilde Palland, Kamerlid voor het CDA, ziet andere mogelijkheden. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Pinguïns langs provinciale weg in Drenthe verrassen automobilisten en politie
De politie in de Drentse gemeente Aa en Hunze is dinsdagmorgen uitgerukt voor een wel heel opmerkelijke melding. Daarin was sprake van een pinguïn langs de provinciale weg N34 bij Zuidlaren. Het bleek niet het enige exemplaar te zijn.
-
Van der Steur niet op VVD-lijst voor verkiezingen
Ard van der Steur wil niet op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Van der Steur, nu minister voor Veiligheid en Justitie, laat vandaag weten dat hij er deze zomer goed over na heeft gedacht en dat hij zich niet beschikbaar stelt voor de VVD-lijst. -
VVD'er Fred Teeven verlaat de politiek
VVD'er Fred Teeven verlaat de politiek. Hij keert na de verkiezingen van maart 2017 niet meer terug in de Tweede Kamer, laat hij vanochtend in een verklaring weten. ,,Ik ben nu 11 jaar actief geweest in de landelijke politiek. Ruim zes jaar als Kamerlid en ruim vier jaar als staatssecretaris. Dat was een mooie tijd." -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.