Volledig scherm
Over niet al te lange tijd is het weer zover voor duizenden scholieren: eindexamentijd. © archieffoto ANP

Video's stomen leerling klaar voor eindexamens

Twee studenten van de TU Delft, Raoul Dinmohamed en Karan Setiya, hebben een innovatieve onderwijs 'start-up' bedacht: Veduo. Leerlingen worden hiermee via instructievideo's over examenopdrachten klaargestoomd voor het eindexamen van het voortgezet onderwijs.

Quote

Iedereen krijgt hiermee behapbare instruc­ties op ieder gewenst moment

Karan Setiya
Volledig scherm
Zweten in de gymzaal. © archieffoto AD

"De eisen vanuit vervolgopleidingen worden hoger en daardoor wordt het curriculum op middelbare scholen steeds moeilijker," legt Karan Setiya uit. Dit terwijl de prestaties van leerlingen volgens hem niet verbeteren. Met de start-up Veduo moet dit veranderen. ,,Iedereen krijgt hiermee behapbare instructies op ieder gewenst moment," vervolgt hij.

Mede-oprichter van Veduo, Raoul Dinmohamed, heeft ervaring als examentrainer en bijlesdocent. Hij verzorgt de instructievideo's, die zijn gericht op het curriculum van het voortgezet onderwijs. Setiya: "Zo weten de gebruikers dat ze leren wat ze horen te weten." Met name vakken die als moeilijk worden ervaren staan erop, zoals wis- en scheikunde. "Daar komen meer exacte vakken en economie bij."

Met de eindexamens in het vooruitzicht kan Veduo een uitkomst bieden. "Bij een opgave in een boek staan wat regels uitleg, maar soms begrijp je het dan alsnog niet en krijg je de stof niet onder de knie."

Ook is het een betaalbaar alternatief. "Examentrainingen zijn vaak alleen een optie als je dat kunt betalen. Hiermee krijgt iedereen een kans." Het duo heeft spelelementen toegevoegd om het studeren leuk te maken. Ook zijn ze bezig met een oefenplatform waar de scholieren opdrachten kunnen maken, zodat ze zien waar hun zwaktes liggen. De dienst is gratis te gebruiken tot en met de eindexamens.