Vier doden na schietpartij in growshop in Enschede

videoDe politie vond gistermiddag vier doden in een bedrijfspand in Enschede. Een moordzaak op deze schaal kwam in de Twentse geschiedenis niet eerder voor.

De politie heeft gisteren een gruwelijke ontdekking gedaan in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Midden op de dag werden meerdere levenloze lichamen aangetroffen. De politie bevestigt dat het om vier mannen gaat en dat ze door geweld om het leven zijn gebracht. De achtergrond van de moordpartij moet uit onderzoek blijken.

Vietnamese komaf

Volgens ingewijden is een van de slachtoffers in juni gearresteerd toen de politie in hetzelfde pand 20 kilo gedroogde hennep vond. Het gaat om een 43-jarige Enschedeër van Vietnamese komaf, die het pand huurde. De man stond enkele jaren geleden ook al voor de rechter voor het hebben van een hennepkwekerij aan de Potsweg.

De Enschedeër hield in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat een zogenaamde growshop, een winkel waar spullen verkocht worden die nodig zijn bij de productie en het gebruik van softdrugs. Bij de Kamer van Koophandel staat het bedrijf echter ingeschreven als een handel in tuinartikelen.

Harde knallen

Quote

Mijn man is vermoord, mijn man is vermoord

Vrouw dodelijk slachtoffer

Buurtbewoners melden dat ze in de nacht van maandag op dinsdag tussen twee uur en half drie harde knallen hebben gehoord. Vlak daarop hoorden ze een auto met gierende banden wegscheuren. Omdat ze dachten dat er vuurwerk werd afgestoken ging niemand kijken.

Maar gistermiddag liep er ineens een vrouw gillend over straat: „Mijn man is vermoord, mijn man is vermoord!” De politie snelde daarna met tientallen agenten toe, waaronder ook recherche en forensische opsporing. Boven het pand cirkelde aan het einde van de middag enige tijd een politiehelikopter.

Schietpartij

De politie meldde aanvankelijk dat er een schietpartij had plaatsgevonden en dat er twee slachtoffers waren. Later werd dat ingetrokken. Via Twitter kwam toen het bericht dat ‘er meerdere dodelijke slachtoffers zijn gevallen en dat de doodsoorzaak nog moet worden onderzocht’.

Volgens de zoon van de pandeigenaren verhuurden zijn ouders het pand nadat ze er eerst zelf woonden en er een cafetaria hadden. Het verbaast buurtbewoners niet dat zich een misdrijf in het bewuste pand heeft afgespeeld. „Het was daar niet pluis, dat weet iedereen hier in de buurt.”

Volledig scherm
© ANP