Vier grote moskeeën sluiten deur tijdens gebed na aanslag Quebec

VideoVier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben besloten voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten. Dat moet voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen.

Quote

Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid van moskeeën in Nederland

Said Bouharrou

De moskeeën doen dit omdat ze zich ernstige zorgen maken over de veiligheid van de bezoekers na de bloedige aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel, omdat de gebedshuizen juist altijd open willen staan voor iedereen.

Het gaat om de As-Soennah Moskee in Den Haag, de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht. De moskeebesturen hebben vandaag gezamenlijk spoedberaad gevoerd, waarop ze tot de veiligheidsmaatregel hebben besloten.

Moslimhaat
,,Genadeloze daden zoals in Quebec dragen bij aan de toenemende moslimhaat wereldwijd'', laten de moskeeën weten in een gezamenlijke verklaring. ,,Wij voelen ons genoodzaakt om onze moskeeën in Nederland tijdens het gebed te sluiten. De moskee is een open gebouw dat een ieder op elk moment van de dag kan betreden en zijn/ haar rust moet kunnen vinden. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat wij deze rigoureuze veiligheidsmaatregel moeten nemen.''

De Blauwe Moskee hangt vandaag camera's op, liet een zegsman weten. Ook werden al eerder bij diverse gebedshuizen beveiligers ingezet.

Volledig scherm
© anp
Quote

Het is onze verantwoor­de­lijk­heid om de mensen hier in vrede te kunnen laten bidden

Azzedine Karrat

Alertheid
,,Het is onze verantwoordelijkheid om de mensen hier in vrede te kunnen laten bidden,'' reageert Azzedine Karrat, de imam van de Essalammoskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord. ,,Daarom is het belangrijk deze maatregel te nemen. Niet om angst in te boezemen. Daarentegen is alertheid wel noodzakelijk''.

In de Essalammoskee wordt vijf keer per dag gebeden. Tussen de gebeden door is de moskee gewoon toegankelijk. ,,Normaal staan de deuren altijd wagenwijd open. Nu zijn ze dicht en hebben we de zeldzame omstandigheid dat er beveiliging is''.

Karrat zegt te merken dat mensen nogal eens twee dingen met elkaar verwarren. ,,Als moskee willen we geen ME of politie voor beveiliging aan de deur. Wel willen we veiligheid door middel van een duidelijk politiek standpunt. Ik wil wel graag duidelijk stellen dat de sluiting van de moskee voor het gebed geen paniekactie is.''

Door de Rotterdamse moskee wordt inmiddels hard gewerkt om de website up to date te krijgen. ,,We willen de mensen zo snel mogelijk optimaal inlichten over de maatregel''.

,,Onder onze mensen heerst al langer onrust'', vertelt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de As-Soennah moskee in Den Haag. ,,De aanslag past in een samenleving waarin steeds meer islamfobie is. Zo was er vorig jaar nog een aanslag op een moskee in Enschede en met de jaarwisseling op een islamitische school in Amsterdam. Het is niet langer de vraag of de volgende aan de beurt is, maar wanneer.''

Bezorgd
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) gaf eerder vandaag al aan diep geschokt te zijn door de aanslag. ,,Wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid van moskeeën in Nederland en wij roepen de moskeeën op meer waakzaam te zijn richting de verkiezingen. Meer preventieve veiligheidsmaatregelen zijn de aankomende maanden gewenst", aldus woordvoerder Said Bouharrou.

De te nemen maatregelen zouden onder meer moeten bestaan uit camerabeveiliging en rondjes door de wijk, zo meldt Bouharrou. Komende maand presenteert de RMMN samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een convenant, waarin concrete tips staan voor moskeebezoekers om zich veiliger te voelen.

Geen extra maatregelen
De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) adviseert vooralsnog geen extra algemene veiligheidsmaatregelen. ,,Indien nodig worden lokaal passende maatregelen getroffen'', laat een woordvoerder weten.

Beveiligingsmaatregelen worden altijd genomen op basis van dreiging en risico, stelt hij. De politie en gemeenten hebben intensief contact met moskeeën om de situatie lokaal in de gaten te houden. Na een gesprek tussen de Coördinator en meerdere moskee- en moslimorganisaties (CMO, RMMN, SMN, SPIOR en TICF) is er geen behoefte aan een extra ingelast overleg.