Volledig scherm
Een rover sloeg januari 2013 overdag met een moker de vitrine kapot en ging er met het voorwerp vandoor. © anp

Vier jaar cel geëist tegen monstransrover

Tegen de vierde verdachte van de roof van de kostbare monstrans uit het Museum Catharijneconvent is in hoger beroep 4 jaar celstraf geëist.

De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp, ingelegd met diamanten. Een rover sloeg januari 2013 overdag met een moker de vitrine kapot en ging er met het voorwerp vandoor. Drie verdachten kregen daarvoor in hoger beroep 3,5 en 3 jaar cel opgelegd. Een vierde verdachte werd door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken, maar daartegen was het OM nu in hoger beroep gegaan.

Volgens het OM kon de betrokkenheid van deze vierde verdachte worden bewezen met onder meer tapgesprekken en met DNA, dat een hit opleverde met het DNA op het handvat van de vermoedelijke vluchtscooter. De rechtbank sprak hem eerder juist vrij. Ten eerste had het OM geen DNA mogen afnemen tegen de wil van de verdachte, omdat de verdenking toen nog niet sterk genoeg was. Bovendien was niet zeker of de scooter met het DNA ook echt de vluchtscooter was en of dat DNA daar dan wel tijdens de diefstal op gekomen is.

De diefstal schokte gelovigen. Na de roof belandde de monstrans op de keukentafel van de opa en oma van een van de medeverdachten. Hij werd na 2 weken gehavend gevonden op de achterbank van die verdachte die ermee naar België reed. Een kostbaar onderdeel met diamanten ontbrak toen al.

De uitspraak in de zaak is op 3 november.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.